KRISTIANSAND: — Det er vanskelig å gi noe konkret svar på dette. Vi har forstått at det er satt i gang noen undersøkelser og avventer resultatene, sier prosjektleder Jesper Magnussen i Veidekke Agder, entreprenørselskapet som bygger parkeringshuset under Torvet.

Tidligere i år ble det oppdaget sprekkdannelser i Rådhuset, i forbindelse med gravearbeidet. Etter hvert ble det montert sensorer utenfor Domkirken og andre bygg rundt på torvet, som skal fange opp rystelsene.

— Det foregår en kontinuerlig, elektronisk måling av rystelsene. Vi blir varslet dersom verdiene er for høye, forteller Magnussen.

- Akseptable verdier

— Vi har ennå ikke opplevd at rystelsene har blitt målt til å være for høye.

I helga omtalte Fædrelandsvennen hendelsen der en skiferstein falt fra taket på Domkirken, og traff domkantor Andrew Wilders bil.Som et sikkerhetstiltak har det blitt satt opp gjerder rundt kirken.

Magnusssen sier at de føler seg rimelig sikre på at gravearbeidet ikke er årsaken til at skifersteinen falt ned.

— Det er fordi vi har satt ut beredskap i form av disse målerne. Det er også en stund siden arbeidet med spunting utenfor Domkirka ble ferdig.

Han legger også til at taket på Domkirken er gammelt og at det kan være flere løse steiner.

Sensorer ved flere bygg

— Det får man sjekket i forbindelse med undersøkelsene, men det er ikke vi som har ansvaret for dette.

Det er Multiconsult som har ansvaret for sensorene som er satt ut ved Domkirka.

— Sensorene er plassert i selve tårnet, og registrerer rystelser gjennom hele døgnet. De målte rystelsesnivåene kan skyldes både anleggsarbeid og andre forhold, sier Bernt Mikal Larsen, avdelingsleder innen miljø- og spesialrådgivning.

Konsulenter skal nå gjennomgå skifertaket på Domkirken for å finne ut hvor stort arbeid som må gjøres for at skifer ikke skal falle ned. I mellomtiden er kirken sikret med gjerder for å holde publikum på avstand. Foto: Tormod Flem Vegge

Larsen forklarer at det er satt en øvre grense på måleren for hvilket nivå som er akseptabelt ut fra gjeldende standarder, og at berørte blir varslet dersom disse overskrides.

Undersøkelser

Da spuntingen ved Domkirka pågikk tidligere denne våren, valgte Veidekke å la en geolog overvåke arbeidet. De uttalte at de ikke trodde at kirken ville få tilsvarende skader som Rådhuset. Dette fordi kirkebygget ikke ligger like tett opptil parkeringsanlegget som det rådhuset gjør.

Kirkeverge Hans Erik Ruud sa til Fædrelandsvennen i helga at de ikke vet hva som er årsaken til at skifersteinen falt ned.

Foreløpig er det usikkert når resultatene av undersøkelsene av Domkirken vil være klare.