KRISTIANSAND: — Hvis den hadde truffet noen, kunne det fått dramatiske følger, sier kirkeverge Hans Erik Ruud.

Han snakker om en skiferplate som nylig falt ned og skadet en bil foran Kristiansand Domkirke.

Ruud er daglig leder for samtlige kirker, kirkegårder og ansatte i menighetene som tilhører Den norske kirke i Kristiansand.

Sikkerhetstiltak

Da den nevnte skiferen traff en bil på parkeringsplassen foran Domkirken i juni, ble det bestemt at det skulle plasseres gjerder rundt kirken. Bilen, som for øvrig fikk skader i fronten, tilhørte en av kirkens egne ansatte.

— I tilfelle flere skiferplater skulle falle ned, har vi etablert et sikkerhetstiltak rundt kirken. Det beveger seg mye folk i området, og vi må hindre at de utsettes for risiko. Vi har ingen indikasjoner på at risikoen er stor, men det at én skiferplate faller ned er nok for oss, poengterer Ruud.

Omfattende

Konsulenter skal foreta en gjennomgang av taket, før det skal bestemmes hva som skal skje videre.

Domkirken i Kristiansand sto ferdig i 1885. Taket er kledd med skifer. Det kan bli aktuelt å sette opp skiferfangere på takene. Foto: Tormod Flem Vegge

— Vi kommer tilbake til hvilke tiltak som skal gjennomføres, etter at situasjonen er kartlagt. Ting er mer omfattende enn vi hadde trodd i første omgang. Det er krevende å se hvor stort omfanget av skifer som har løsnet fra festene er, da de ligger med overlapp på hverandre, forklarer kirkevergen.

Har sikret Vågsbygd kirke

Det har tidligere blitt foretatt skifersikring av hele taket på Vågsbygd kirke. Der er det montert skiferfangere som skal fange opp løse, fallende skiferplater. Arbeidet kostet 500.000 kroner. Hva et tilsvarende arbeid vil koste for Domkirkens del er foreløpig uklart.

— Det er ikke godt å vite hva det vil koste. Det er jo et kjempedigert tak på Domkirken, poengterer Ruud.

Bevegelse i bakken

Det ble montert sensorer på Domkirken, som skal fange opp rystelser, etter at det ble oppdaget sprekkdannelser i Rådhuset i forbindelse med byggingen av det nye parkeringshuset på Tovet.

Konsulenter skal nå gjennomgå skifertaket på Domkirken for å finne ut hvor stort arbeid som må gjøres for at skifer ikke skal falle ned. I mellomtiden er kirken sikret med gjerder for å holde publikum på avstand. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det er umulig å vite om arbeidet på Torvet kan ha forårsaket at skiferplaten løsnet. Det kan tenkes at det er såpass mye bevegelse i bakken på grunn av graving og boring at det har vært en medvirkende årsak. Men i Vågsbygd falt det ned skiferplater uten noen spesiell grunn, sier Ruud, som opplyser at rystelsene i forbindelse med anleggsarbeidet er målt til å være innenfor det akseptable.

Kontinuerlig vedlikehold

Domkirken, som sto ferdig i 1885, er gjenstand for kontinuerlig vedlikehold.

— Tilstanden til Domkirken er ikke bekymringsfull. Det blir årlig satt av midler til nødvendig vedlikehold av fasade, takrenner og så videre, understreker kirkevergen.