KRISTIANSAND: — Jeg hadde gledet meg til å se domkirken, men vi var ikke klar over at de stengte så tidlig, sier Maria Bonilla.

Bonilla er passasjer om bord på cruiseskipet Costa Favolosa. De ankom Kristiansand onsdag rundt klokka 13 og skulle videre samme kveld. Sammen med Alberto Ramos er hun på ferie fra Spania. De forteller at de hadde brukt mye tid til å kikke i byen, før de valgte å besøke domkirka.

Men der var kirka i ferd med å stenge.

— Byen er liten, men har mye spennende å vise fram. Det er synd at når vi endelig kommer fram til domkirka, er den stengt. Det er altfor dårlig, sier de spanske turistene.

Cruiseturisten Maria Bonilla (rødlig jakke) måtte snu i domkirkedøra fordi kirka var stengt da hun kom onsdag ettermiddag. Foto: Anette Larsen

— Bygningsarbeid overaltHeller ikke Giuseppe Marini fra Italia er fornøyd når han blir møtt med stengte dører.

— Jeg er skuffet. Først har vi knapp med tid til sightseeing, så er kirken stengt, sier Marini. Han skulle reise videre med cruiseskipet få timer senere, og la til at han nesten følte seg bedratt.

— Byen virker så fin, men så blir jeg møtt av stengte dører og bygningsarbeid overalt. Det er et skuffende syn.

Guide Julie Egeland (rutete skjorte) må stadig si nei til turister som vil inn i domkirken etter stengetid. Foto: Anette Larsen

Ubehagelig å si neiRett etter stengetid strømmer flere turister til døren. De banker og vil inn, men må belage seg på å snu. Julie Egeland jobber som guide i domkirka. Hun forteller det enkelte dager har vært verre tilstander enn da Fædrelandsvennen var på stedet.

— En dag vi skulle stenge trodde jeg at jeg hadde fått alle turistene ut av kirka. Da jeg kikket inn igjen, hadde det plutselig kommet inn flere fra en sideinngang, sier Egeland og legger til at onsdagens stenging gikk greit.

Også domkantor Andrew Wilder har lagt merke til problemene rundt stengingen.

— Enkelte turister prøver å slippe inn vennene sine samtidig som guiden prøver å stenge midt på lyse ettermiddagen, sier Wilder.

Selv opplever Egeland det som ubehagelig å måtte si nei til turister som gjerne vil inn.

— Jeg skjønner det godt. Det føles ubehagelig å si nei når enkelte forteller de har reist langt for å se kirken. Samtidig har domkirken satt sine åpningstider, sier hun.

-Domkirken er som en magnet. Ingen forstår hvorfor i all verden vi må stenge så tidlig, sier domkantor Andrew Wilder. Foto: Arkiv

Ikke råd til å ha åpentEnkelte dager i sommer stenger domkirken rett etter det har vært orgelkonsert i kirken. Wilder har medfølelse for turistene som må forlate kirken rett etter konserten er ferdig.

— Domkirken er som en magnet. Ingen forstår hvorfor i all verden vi må stenge så tidlig, de reagerer med både kjeft og hamring på dørene, og jeg forstår veldig godt hvorfor. De gir supre tilbakemeldinger på konsertene, men disse vendes til harme når de må forlate bygningen rett etterpå, sier domkantoren.

Liv Godtfredsen, daglig leder for Kristiansand Domkirke, sier til Fædrelandsvennen at de gjerne vil ha mer åpent om sommeren. Problemet er kostnadene.

— Vi får litt midler gjennom kommunen til guide, og menigheten har budsjettert til å ha guider. Utover det har vi ikke mer. Vi kan ikke gjøre mer enn vi har råd til, sier Godtfredsen.

Kristiansand Domkirke tilbyr gratiskonserter. -Et spesielt tilbud for turister, sier daglig leder. Foto: Anette Larsen

Mangler frivilligeGodtfredsen tror domkirken er en meget viktig attraksjon om sommeren, og forteller de har prøvd å gi turistene et så godt tilbud som mulig.

— Med gratiskonsertene og åpen kirke til 14.30, har vi strukket oss så langt vi kan. Vi ønsker at turistene skal få en god opplevelse når de besøker kirken, så det er dessverre leit når tilbudet er utilstrekkelig.

Hun forteller at de dagene de vet det er cruiseskip innom setter de inn guide.

— Utover det er vi avhengig av frivillige som hjelper til. De dagene med cruiseskip har vi to frivillige, mot de dagene uten da vi har en frivillig kirkevakt, sier hun.

Hvis det var opp til henne, forteller Godtfredsen at hun ville hatt åpent hele døgnet, hvis listen over frivillige strakk til. Hun sier det er enda vanskeligere å få frivillige om sommeren.

— Blant annet prøvde vi å ha åpent lørdager, men vi fikk problemer med å få frivillige og vi har ikke penger til å betale, sier hun.