Både døra og sideruta på bilen fikk en del skrammer. – Det kunne vært mye verre, sier Wilder. Foto: Christina Østtveit
IMG_9334.jpg Foto: Christina Østtveit

KRISTIANSAND — Den har ikke fått veldig store skader, men ruta må kanskje skiftes ut. Døra har også fått en del skrammer, sier Wilder til Fædrelandsvennen.

Han viser fram ambulansen fra 1980-tallet, som han kjører rundt i om sommeren. Nylig ble den truffet av en skiferstein som falt ned fra taket på Domkirken.

Både døra og sideruta på bilen fikk en del skrammer. – Det kunne vært mye verre, sier Wilder. Foto: Christina Østtveit

— Det var en fredag ettermiddag. Jeg skulle laste inn noe i bilen da jeg oppdaget at ruta og døra hadde fått noen skrammer. På bakken lå en knust skiferstein, forteller Wilder.

— Følelsene er veldig blandet. Tenk hvis noen hadde fått den i hodet. Jeg er veldig lettet over at det ikke var noen mennesker i nærheten.

- Trist å se kirken slik

Wilder sier det er vanskelig å si hva som er årsaken til at steinene raser ned.

— Det kan være helt tilfeldig, men også på grunn av risting fra arbeidene på torvet. Uansett er det vanskelig å dele ut noe skyld her. Man står parkert utenfor domkirken på eget ansvar.

Kristiansand domkirke er nå gjerdet inne, for å unngå at publikum beveger seg inntil kirken. En skiferplate falt nylig ned på en bil, og nå er gjerder på plass for å hindre at folk blir truffet flere fallende skiferplater. Foto: Tormod Flem Vegge

Selv er han svært opprørt over at de ikke får vist fram Domkirken fra sin beste side.— Nå er det satt opp gjerder rundt kirken. I tillegg er torvet stengt på grunn av arbeidene. Det er fryktelig at alt dette skjer på en gang, sier han og legger raskt til:

— Heldigvis kan vi holde åpent og spille konserter. Inngangen er ikke utsatt på samme måte som resten av bygget.

Sikringstiltak

Wilder sier at sikkerhet uansett er viktigst, at gjerdene trolig vil holde folk borte fra de mest utsatte stedene. Nå håper han at tiltak snart er på plass.

— Vi får håpe at noe skjer. Domkirken er et pussig syn akkurat nå.

Fædrelandsvennen skrev tidligere denne helga at taket skal undersøkes av konsulenter. Deretter vil man bestemme hva som skal skje videre.

— Vi kommer tilbake til hvilke tiltak som skal gjennomføres, etter at situasjonen er kartlagt. Ting er mer omfattende enn vi hadde trodd i første omgang. Det er krevende å se hvor stort omfanget av skifer som har løsnet fra festene er, da de ligger med overlapp på hverandre, sa kirkeverge Hans Erik Ruud.

Ved Vågsbygd kirke har det tidligere blitt foretatt skifersikring av taket. Arbeidet kostet 500.000 kroner. Det er foreløpig uklart hva et tilsvarende arbeid vil koste for Domkirkens tak.

Sensorer montert utenfor kirken

Etter at det ble oppdaget sprekkdannelser i Rådhuset i forbindelse med arbeidet på Torvet, ble det montert sensorer på Domkirken. Disse skal fange opp rystelser.

Konsulenter skal nå gjennomgå skifertaket på Domkirken for å finne ut hvor stort arbeid som må gjøres for at skifer ikke skal falle ned. I mellomtiden er kirken sikret med gjerder for å holde publikum på avstand. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det er umulig å vite om arbeidet på Torvet kan ha forårsaket at skiferplaten løsnet. Det kan tenkes at det er såpass mye bevegelse i bakken på grunn av graving og boring at det har vært en medvirkende årsak. Men i Vågsbygd falt det ned skiferplater uten noen spesiell grunn, uttalte Ruud.Rystelsene i forbindelse med anleggsarbeidet er målt til å være innenfor det akseptable, ifølge Ruud.