— Dette virker som en veldig sær situasjon, og ikke beskrivende for bransjen i sin helhet. Jeg opplever at Vennesla kommune har en jobb å gjøre med å opptre mer korrekt, sier Petter Blomkvist i EBA Agder.

Petter Blomkvist er regionsjef i EBA Sørlandet. Foto: Henrik Finseth

Selskapene BRG Entreprenør og VEF Entreprenør har nå begge sendt klager til Vennesla kommune over tildelingen av kontrakten på å bygge den nye svømmehallen. Prisen på tilbudene fra hovedentreprenørene ligger på i overkant av 60 millioner kroner.Forrige uke ble det klart at entreprenøren Kruse Smith vant anbudet. Men da klagefristen gikk ut fredag, viste det seg at både BRG og VEF hadde klaget.

Dette er den andre anbudsrunden kommunen kjører, etter at den første havarerte. BRG fikk opprinnelig kontrakten, men Skanska AS klaget på dette, og tingretten avlyste hele konkurransen.

Petter Blomkvist presiserer at han betrakter saken utenfra, og ikke kan konkludere om det er hold i klagene.

— Poenget mitt er at det ser uryddig ut.

Klagene

Vennesla kommune får bistand fra Andreas Orr Askland hos Kommuneadvokaten i Kristiansand til å besvare klagene.

— VEF klager over poenggivningen. Tilbudet skal vurderes 95 prosent på pris, og fem prosent på kompetanse til nøkkelpersonell. Når kompetansen vurderes så rangeres den fra 1-10, og der mener VEF at de har fått for lav score, sier han.

BRGs klage er av det formelle slaget.

— BRG klager over at den som signerte tilbudet fra Kruse Smith ikke hadde formell fullmakt, altså at det ikke er lagt fram fullmakt som viser at den som har signert tilbudet har anledning til å binde selskapet. Dette ble ettersendt til kommunen, men BRG mener at det ikke er adgang for det.- I konkurransegrunnlaget til kommunen så står det at tilbud skal undertegnes av personer med fullmakt etter firmaattest, eller som har fått fullmakt av dem som har fullmakt etter firmaattest. Det har manglet fra blant andre Kruse Smith, og det har blitt ettersendt slik at det er i orden. Men det reagerer altså BRG på, sier kommuneadvokaten.

BRG har fått advokatfirmaet Bing Hodneland i Oslo til å skrive klagen. Her skriver ansvarlig advokat Ståle Granerud at kommunen bryter Lov om offentlige anskaffelser ved å be om slik fullmakt i etterkant av at tilbudsfristen har løpt ut.

Todelt

— Jeg tolker denne situasjonen todelt. Det har ikke vært det største utbudet av offentlige byggeprosjekter det siste året. Så at disse selskapene kjemper ekstra hardt, viser at jobben er viktig, sier Petter Blomkvist.

Les også:

— For det andre er kompleksiteten i å regne på anbud stor, og det krever tung ekspertise. Ofte ser vi at det offentlige ikke har kompetansen helt på plass i å utarbeide og vurdere anbudsgrunnlag, sier han.

- Men dette er profesjonelle aktører?

- Ja, og jeg tenker om kommunen skal være oppgitt over noen, så er det Multiconsult (konsulent for kommunen, jour. anm.). Jeg opplever at de har rotet dette til ved å etterspørre dokumentasjon som avviker med standard, så her er det et punkt rundt gjeldende praksis som må sees på.

Stoler på juristen

Prosjekteringsleder Morten Abrahamsen i Multiconsult avviser at kommunen har tabbet seg ut.

— Når det gjelder klagen til BRG om signaturer, så var dette en formalitet vi tok inn i det reviderte konkurransegrunnlaget etter formaning fra kommuneadvokaten. Her er det merket med rødt, men likevel klarte kun fire av tilbyderne å følge dette korrekt. Det er utrolig, og de har ikke lest grunnlaget godt nok. Så her har entreprenørene seg selv å takke, sier Morten Abrahamsen.

— Advokaten ser nå på klagen, og han mente at det er helt greit med ettersending av fullmakt. Det finner han juridisk belegg for, så det har jeg ingen foremning om.

— Når det gjelder klagen fra VEF, så er de uenige i vårt faglige skjønn, men det kan vi trygt stå for, sier han.

- Har du opplevd lignende før?

— Nei, men det er hard konkurranse om jobbene, og entreprenørene benytter hver mulighet. Så vi er ekstra utsatte nå.

Få byggeprosjekter, også neste år

Jan Willy Føreland, prosjektlederi Faveo Kristiansand, mener en tilspisset situasjon i byggebransjener hovedårsaken til klagestrømmen i Vennesla.

- Dette hengersammen med at markedet er veldig tøft nå. Store entreprenørerpermitterer og sier opp folk, og det er viktig å skaffe oppdrag,sier Jan Willy Føreland.

— Det er en tilspisset situasjon. 60millioner pluss er en betydelig sum, og når det er så viktig, såblir entreprenørene mer pirkete. Det tror jeg er hovedårsaken.

Petter Blomkvist mener også at stramme prognoser spiller inn.

— 2015ser meget stramt ut. Det blir litt vekst, og så tar det seg mer oppmot 2017 med mer veibygging. Da vil entreprenørene få nok å gjøre.

— Men nå er det flere av selskapene som ser påpermitteringsløsninger, og som leier ut folk til prosjekter rundtom i landet.