— Minst tre av bedriftene for de tekniske fagene skal treffes, så skal vi se hvem som ønsker å gå videre. Det er snakk om å kreve erstatning for positiv kontraktsinteresse, sier Helge Ulstein, daglig leder i Ulstein blikk- og ventilasjonsentreprenør, til Fædrelandsvennen.

Det innebærer å bli betalt som om kontrakten hadde blitt oppfylt - selv om kommunen har trukket den tilbake.

Alle entreprenørene som vant anbud ble nemlig fratatt kontraktene etter at hovedentreprenøren Skanska vant gjennom mot Vennesla kommune i retten. Nå skal trolig flere av disse meisle ut erstatningskrav mot kommunen.

Flere vinnere

LES OGSÅ

Ved siden av Ulstein som vant anbudet på ventilasjon, vant Vennesla-baserte Imtech kontrakten på rør, mens Oneco i Kristiansand vant elektro— og teleinstallasjoner. ENWA ABC Tech i Oslo vant anbudet for vannbehandling, mens Reber Schindler i Vennesla skulle montere heis.

vi har satt av halve bemanningen på ventilasjonsavdelingen

Helge Ulstein sier at minst de tre førstnevnte skal møtes.

LES OGSÅ:

— Vi mener at vi har en veldig god sak. Vi vant i henhold til det anbudspapirene krevde, og det var ingen klager da fristen gikk ut 23. mai.

— Skanska klagde innenfor klagefristen, og kunne dermed ta saken til retten. Men ingen kan klage på de tekniske fagene nå, fire måneder etter at fristen gikk ut, mener han.

Permitteringer

Helge Ulstein mener det blir svært vanskelig for bedriften å vinne anbudet på nytt, nå som prisene er kjent.

Les også:

— Dersom prisen presses ytterligere, så er spørsmålet om vi er villige til å ta et tap på jobben, sier han.

Men ryker kontrakten, så vil det få konsekvenser.

— Vi har satt av halve bemanningen på ventilasjonsavdelingen på 20 mann på dette. Det er ikke mulig å hente inn den ordrereserven på kort tid, så da må ti ansatte permitteres, sier Ulstein.

Både Ulstein og Imtech har sendt klagebrev til kommunen. Kontraktssjef i Imtech, Thode Fagelund, skriver at bedriften krever å få gjennomføre arbeidet de ble gitt kontrakt på.

— Dette er et viktig oppdrag for Imtech Kristiansand og utgjør en stor del av vår ordrereserve. Vi tar forbehold om å gjøre andre vurderinger og utspill i saken, skriver han.

Regionsjef i Imtech Kristiansand, Sindre Fosse, ønsker ikke å uttale seg til media om saken.

Avviser

Les også:

Kommuneadvokaten i Kristiansand, Andreas Orr Askland, representerer Vennesla kommune. Han skriver at bedriftene har rett i at retten kun tok stilling til om selve byggentreprisen skulle avlyses, men at det forholdet som retten fant uklart utformet, var lik for alle entreprisene.

— Kommunen beklager sterkt at kjennelsen fra tingretten rammer dere som forsto konkurransegrunnlaget slik kommunen mente at det skulle forstås. Dette var også mye av grunnen til at kommunen ikke ville avlyse konkurransen før saken var prøvd for retten. Nå som kjennelsen foreligger og er rettskraftig, må kommunen forholde seg til den, og løse saken i tråd med det som retten er kommet til.

Videre skriver han at siden ikke begge parter har underskrevet kontrakten, så kan konkurransen avlyses selv om tildelingen har funnet sted.