Slik er tegningene for den nye svømmehallen i Vennesla. Etter planen skulle byggingen allerede ha vært i gang, men rot i anbudskonkurransen har sendt byggestart ut i det blå. Foto: Egerdahl & Nordbø AS
Leder av byggekomiteen, Oddvar Steinsland (KrF), orienterte plan- og økonomiutvalget tirsdag om fremdriften i saken. Politikerne hadde mange kritiske spørsmål, som komiteen sa de ville ta med seg inn i neste møte. Foto: Henrik Ihme
Eivind Drivenes, gruppeleder i Senterpartiet. Foto: Arkivfoto

For etter at Kristiansand tingrett valgte å stanse anbudsrunden etter kommunens tvist med byggentreprenøren Skanska, har byggekomiteen nå vedtatt at hele anbudsrunden må lyses ut på nytt.

Det gjelder også for underentreprenørene for de tekniske fagene, som ventilasjon, elektro og rør.

Eivind Drivenes, gruppeleder i Senterpartiet. Foto: Arkivfoto

— Det ble sagt at det ikke var noen vinnere i rettssaken med Skanska, men det er én vinner, og det er konsulentene. Nå får de en ny runde. Dette virker som dårlig håndverk fra våre konsulenter, og jeg klandrer ikke politikerne eller byggekomiteen, sa Eivind Drivenes (Sp) under plan- og økonomiutvalget (Pløk) tirsdag.

Måtte redegjøre

Byggekomiteen var innkalt for å redegjøre for dommen, og diskusjonen dreide fort inn på konsulentenes og rådgivernes rolle.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook

— Jeg reagerer på at tekniske fag også er forkastet, dette var noe retten ikke tok stilling til. Denne saken gjaldt hovedentreprisen, ikke de mindre entreprenørene. Her vil rådgiverne bare redde seg selv ved å lyse ut hele anbudsrunden på nytt, sa Drivenes.

Truer

Samtidig viser det seg at det kan skape helt nye problemer for kommunen.

I Vennesla Tidende tirsdag gikk Helge Ulstein, leder av blikk- og ventilasjonsentreprenøren Ulstein AS, ut og sa at de vurderer juridiske skritt mot kommunen.

Bedriften har fått jobben med ventilasjon på prosjektet, og Ulstein reagerer kraftig på at deres anbud nå forkastes uten grunn, slik han ser det.

Les også :

Han frykter også permitteringer, ettersom bedriften neste år hadde budsjettert med inntekter fra jobben.

— Fulgte råd

Leder av byggekomiteen, Oddvar Steinsland (KrF), har selv ikke deltatt i anbudsprosessen, på grunn av sine mange familietilknytninger til håndverksbedrifter i bygda. Men sa dette:

Leder av byggekomiteen, Oddvar Steinsland (KrF), orienterte plan- og økonomiutvalget tirsdag om fremdriften i saken. Politikerne hadde mange kritiske spørsmål, som komiteen sa de ville ta med seg inn i neste møte. Foto: Henrik Ihme

— På siste møte gikk vi inn for anbefalingen om at alt skal ut på anbud igjen. Vi har fulgt faglige råd, og sender det derfor ut på nytt.- Hvorfor det? ville Eivind Drivenes vite.

Her tok nestleder i byggekomiteen, Bernt Slettedal (H), over. Han har fungert som leder i Steinslands fravær.

— Det er mye juss i dette - og mange formuleringer. Vi gikk opprinnelig for BRG ettersom konsulentene mente de hadde det beste tilbudet. Men siden vi fikk en dom som sier at bygget skal ut igjen på anbud, så er rådet at alt skal ut på anbud på nytt.

Nye råd

Kommunalsjef Aslak Wegge forklarte hvem som er inne som rådgivere.

— Multiconsult tok hånd om anbudsrunden. Så fikk vi juridiske råd på hvordan vi skulle forholde oss til klagene, fra kommuneadvokat Andreas Orr Askland og advokatfirma Pacta.

Les også:

Varaordfører Berit Kittelsen (Ap) slo seg ikke til ro.

— De som ga de opprinnelige rådene vil selvfølgelig si at de ga riktige råd. Men burde vi ikke konsultert andre rådgivere, når vi ser at andre truer med rettssak?

— Juristene virket skråsikre, men det vist seg at de ikke hadde en vanntett sak. Er dette de samme juristene som nå mener at vi bør forkaste alle anbudene?

— Det er de samme juristene ja. Vi hadde ikke rukket å være der vi er i dag om vi hadde byttet, sa Bernt Slettedal.

- Ingen vinnere

Multiconsult avviser at de tjener på at anbudskonkurransen nå lyses ut på nytt.

— Det er absolutt ingen vinnere. Det var det verste utfallet for alle.

Slik er tegningene for den nye svømmehallen i Vennesla. Etter planen skulle byggingen allerede ha vært i gang, men rot i anbudskonkurransen har sendt byggestart ut i det blå. Foto: Egerdahl & Nordbø AS

Det sier Morten Abrahamsen i Multiconsult, som har vært hyret inn som prosjekteringsleder av kommunen.— Så ingen store honorarer venter?

— Nei, prosjektet er det samme, så vi må bare gjøre de små forandringene tingretten tok opp. Det var uklarheter i grunnlaget som åpnet for misforståelse, selv om vi mente at vi var tydelige nok.

— Nå skal vi kunngjøre konkurransen til uka, og resultatet kan jo godt bli at prosjektet blir billigere.

Hvorfor alt lyses ut på ny, sier han:

— Det er naturlig at også tekniske fag tas ut. Det er slått ned på fellesbestemmelser som gjelder alle anbudene, og vi kan ikke risikere at andre tar dette til retten.

Kommuneadvokat Andreas Orr Askland sier også at kjennelsen ikke åpnet for noe annet resultat.

— Man kan kanskje si at vi burde avlyst tidligere, men det kunne også vært kritikkverdig å avlyse uten en klar kjennelse.