— Jeg har vært med så lenge i politikken at jeg tror at det til slutt blir resultatet selv om Lindesnes og Marnardal nøler. Vi har så mye felles. Blir det ikke dem og oss, blir det som å skille seg etter 60 år, helt unaturlig, sa Frps Alf G. Møll i Mandal bystyre.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Han oppsummerte dermed det resten av Mandal bystyret mente: De tre kommunene må slå seg sammen til det som nå heter Nye Lindesnes.

LES OGSÅ:

Debatten i møtet torsdag var ikke akkurat opphetet. Den eneste som sa resten av bystyret i mot, var SVs Morten Ekeland. Han mente at dette retningsvalget overhodet ikke haster.

Hastverkarbeid

— Dette er hastverksarbeid. Det kommer nye rammevilkår for kommunene neste år som vi ikke kjenner, sa Ekeland som viste til at nabokommunene nøler med å slå seg sammen med Mandal.

Han mente dessuten at det bør arrangeres folkeavstemning slik at mandalittene kan få sagt sin mening om saken.

Ingenting å si på humøret i matpausen som var grilling i parken like ved rådhuset. F.v. Sigurd Skjelsbæk og Sven Seljom fra Høyre og Paul Storholt fra Frp. Foto: Jarle R. Martinsen

Det fikk en oppgitt Frps Alf Erik Andersen til å entre talerstolen:— Jeg har ikke hørt en røst eller sett et leserbrev bortsett fra Ekeland i SV som vil ha folkeavstemning. Det er ikke aktuelt for oss i Frp, sa han.

Mot folkeavstemning

Også Aps Inga Fjeldsgaard avviste folkeavstemning.

— De folkevalgte er valgt på vegne av folket og skal stå for en avgjørelse. Nye Lindesnes er vårt første valg. Og vi skal danne en helt ny kommune der vi skal starte helt på nytt, sa hun.

Høyres Sven Seljom var innom innbyggerundersøkelsene som er gjort i Lindesnes og Marnardal der folk ikke vil til Mandal.

— Mitt inntrykk er at mange av de som har svart der, ikke har gitt velfunderte svar. Noen svarer for eksempel at de vil til Lyngdal fordi de handler der. Den muligheten blir jo ikke borte uansett kommunesammenslåing, sa han.

Vi skal være den rause kommunen som de bør slå seg sammen med

Han ønsker sterkt sammenslåing med Lindesnes og Marnardal.

— Jeg mener Mandal skal i førerrollen i denne saken. Vi skal være den rause kommunen som de bør slå seg sammen med. Felles bo- og arbeidsmarked er god nok grunn for sammenslåing, sa han.

Advarte

Frps Harald Øyslebø sa det samme.

— Mandal er det naturlige kommunesenteret i dette området, og den neste største byen i Vest-Agder, minnet Øyslebø om.

Samtidig advarte han mot å jobbe med en sammenslåing med Songdalen og Søgne. - Da risikerer vi å ødelegge for den store motoren på Sørlandet, Kristiansand, sa han.

Høyres Ole G. Ihme mente at det ikke er tilfeldig hvilke kommune som samarbeider på Agder.

— Det er jo bare å se på typografien, sa han og mente at nå skal fokuset være sammenslåing med Lindesnes og Marnardal, ikke østover.

Muligheter

Også Hannah Dybesland (H) mente at sammenslåing med Lindesnes og Marnardal er soleklart best.

— Tenk om de mulighetene vi har. Vi kan skape så gode tjenester og ta vare på våre innbyggere at vi kan komme enda høyere opp på kommunebarometeret. Det vil derfor være forferdelig leit om våre samarbeidspartnere vil en annen vei, sa hun.

Nabo-ordførerne: - Vedtak som ventet

Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen sier i en kommentar at vedtaket i Mandal er som ventet.

Det påvirker neppe vårt arbeid på dette tidspunktet

— Det påvirker neppe vårt arbeid på dette tidspunktet. Slik de politiske signalene nå er, vil trolig kommunestyret gå inn for å vente med en avgjørelse til mer informasjon foreligger, sier Kristoffersen.

Dessuten går det trolig mot en folkeavstemning i Lindesnes om hvor kommunen skal gå, enten nå i høst eller neste vår.

Ingen betydning

Ordfører i Marnardal, Helge Sandåker, sier vedtaket heller ikke for dem får noen spesiell betydning.

— Jeg tror kommunestyret 29. juni vil være enig med meg i at det haster ikke for oss å bestemme retningsvalg. Vi ønsker å sondere mulighetene i Songdalen og Søgne først. Dessuten vil rammene for kommunene endre seg neste år, og jeg mener vi skal vente på det, sier Sandåker.