Etter en rekke møter både i Kristiansand og Oslo kom partene i mål fredag ettermiddag.

— Vi har brukt utrolig mye energi på denne saken, og er meget fornøyd med forhandlingsresultatet, som vi tror er en bra løsning for Kristiansand by, uttaler seksjonssjefLeidulfMydlandhos Riksantikvaren.

Christiansholm Eiendom vil de neste par årene bygge om kvartal 32 - omsluttet av Nedre Torv, Markens, Tollbodgata og Kirkegata - for 450 millioner kroner.

Slik blir inngangspartiet til det nye kvartal 32 fra Markens gate, med klesforretningen Zara i to etasjer på hjørnet mot Tollbodgata til høyre. Foto: AMB Arkitekter

Ett bygg kan rivesMen i sommer reiste Riksantikvaren innsigelse mot at bygningene i Tollbodgata 15 til 21 rives. Nå har nasjonens øverste kulturminnemyndighet akseptert at én bygning, nummer 17, erstattes av et nytt og moderne bygg i glass.

Dette inngangspartiet skal bryte med det gamle og signalisere kvartalets forvandling.

I tillegg kan nummer 19 rives i byggeperioden, og rekonstrueres. Det tillates også én etasjes påbygg i hele rekka, mot at opprinnelig fasade og takform beholdes.

Illustrasjonen viser resultatet Riksantikvaren, kommunen og utbygger har forhandlet seg fram til. Alle fasader mot Tollbodgata beholdes unntatt den i midten, som blir et moderne inngangsparti i kontrast til det gamle. Alle bygningene kan bygges på med én etasje. Foto: R Arkitektur AS

— I hovedsak blir fasadene bevart, dermed blir gatens historiske egenart videreført, poengterer Leidulf Mydland. Når det gjelder høyder i kvartalets indre har utbygger måttet avgi 0,9 meter, samt endre på takformen slik at den ikke blir så synlig fra gateplan.

Forhandlinger og kompromiss er en nødvendig vei å gå.

Riksantikvaren mener de har «vunnet mye» i forhandlingene, men påpeker at de også har gitt seg på noe.

- Viktig med ny bruk

- Hvorfor har dere imøtekommet utbygger på flere punkter?

— Fordi at også i kulturminnevernet er byutvikling en legitim samfunnsinteresse, der forhandlinger og kompromiss er en nødvendig vei å gå. Vitalisering av byen er positivt, og vi har full forståelse for at man ønsker å etablere handelsnæring i sentrale sentrumskvartaler. Hvis man ikke klarer å ta slike kvartaler i bruk, er vi veldig redd for å miste bygningene uansett, derfor er ny bruk og transformasjon viktige prinsipper for Riksantikvaren, svarer seksjonssjef Mydland.

– Vi tror det blir en god løsning for byen, sier plan- og bygningssjef Venke Moe, her foran de omstridte fasadene i Tollbodgata. Foto: Torstein Øen

Forhandlingene har vært ført med kommunen ved plan— og bygningssjef Venke Moe, og utbygger ved styreleder Jon Bjørgum.- Vi vil svært gjerne berømme både kommunen, spesielt plan- og bygningssjef Venke Moe, og Christiansholm Eiendom ved Jon Bjørgum for å ha vært utrolig konstruktive i denne vanskelige saken, uttaler seksjonssjefen.

- Det har blitt en veldig god dialog, og sammen har vi prøvd å få til noe som ivaretar alles interesser. Vi tror det blir en god løsning for byen, kvitterer plan- og bygningssjefen.

Bjørgum: - Veldig ålreit

Fædrelandsvennen fikk fatt i Bjørgum på vei om bord i flyet fra Stavanger til Kristiansand fredag ettermiddag, og kunne opplyse ham om utfallet.

Jeg skulle gjerne bygd noe nytt ut mot Tollbodgata, men løsningen blir bra.

— Hvis det stemmer, er det veldig ålreit at vi har funnet en løsning som gjør at vi kan gjennomføre prosjektet. Jeg skulle gjerne bygd noe nytt ut mot Tollbodgata, men løsningen blir bra. Vi kan leve med den, lyder investorens første reaksjon.

- Vil kravene påføre dere store kostnader?

Jon Bjørgum, styreleder i Christiansholm Eiendom, vil komme i gang med ombyggingen så fort som mulig. Foto: Vegard Damsgaard

— Det koster penger, men vi finner vel ut av det, svarer Bjørgum. Om kort tid blir det byggestart, noe som er en fordel fordi Nedre Torv nå likevel graves opp for det omstridte parkeringsanlegget. Reguleringsplanen kommer til sluttbehandling i byutviklingsstyret kommende torsdag, så til bystyret uka etter.

Selve trekkplasteret i prosjektet er en to etasjers butikk for den spanske klesgiganten Zara, på hjørnet av Markens og Tollbodgata.

Planene omfatter også storutvidelse av hotell Wergeland i kvartalets indre og et nybygg i glass for mediehuset Fædrelandsvennen ut mot Nedre Torv.