— Vi var på befaring onsdag, og skal gjøre vårt for at kommunen får et svar så fort som mulig, opplyser seksjonssjef Leidulf Mydland hos Riksantikvaren til Fædrelandsvennen.

På forsommeren har det vært steile fronter i striden om riving av Tollbodgata 15 til 21, fem bygninger som er vernet i Murbyplanen fra 1998.

Kvadraturens største eiendomsbesitter, Christiansholm Eiendom, ønsker de neste par årene å bygge om kvartalet for 450 millioner kroner.

De hevder husrekka er ubrukelig etter dagens bygningsstandard. Administrasjonen anbefalte fasadebevaring, mens byutviklingsstyret i mai godkjente riving.

Ønsker å finne en løsning

Fylkeskommunens hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø (SAM) behandlet saken 24. juni.

Slik ser utbygger for seg den nye fasaden mot Tollbodgata. Foto: AMB Arkitekter

Et flertall bestående av Høyre, Frp og Venstre trosset fylkeskonservatorens anbefaling, og sa ja til riving.Dermed sendes saken rutinemessig over til Riksantikvaren for vurdering. De har fått frist til 15. august av kommunen.

— Hvis vi finner ut at bygningene er av vesentlig nasjonal interesse, kan vi reise innsigelse mot riving. At bygningene er vernet i Murbyplanen sier litt om deres verdi, sier seksjonssjef Mydland.

Riksantikvaren har tidligere latt seg begeistre av Rådhuskvartalet, der fasadene mot Øvre Torv ble bevart.

- Kan det være aktuelt å bevare fasader, ikke hele bygninger?

— Vi skal ikke forskuttere noe som helst, men la meg si at fasadebevaring er én av mange muligheter, svarer Mydland.

Han legger til at Riksantikvaren, i likhet med kommunen, er opptatt av vitalisering i Kvadraturen - at byens fremste kulturminne ikke blir en død kulisse.

— Det er noe vi legger stor vekt på, og har stor forståelse for utbyggers og kommunens interesser. Vi må helt klart få en løsning alle parter er tjent med, som muliggjør en positiv byutvikling, samtidig som vi bevarer vesentlige historiske verdier i kvartalet, sier seksjonssjefen.

Nærmest i bildet ses Tollbodgata 19 og 21, som anses mest verdifulle av de fem bygningene i rekka. Foto: Jan Oddvar Eide

— Zara styrer ikke byutviklingenPlan- og bygningssjefen i Kristiansand mener et par av fasadene bør rives, av praktiske årsaker. Dette for å sikre varelevering, søppelhåndtering og en separat gang- og kjørekulvert mellom Sandens og kvartal 32. Hun anser bygningene nærmest Kirkegata, nummer 19 og 21, for mest verdifulle i bybildet.

Vi ønsker vitalisering, men på byens premisser.

— På Ernst hotell bevarte vi fasaden. Bygget ble løftet med én etasje, mens det ble lagt på nytt tak som gjenspeiler uttrykket. Det er også en måte å gjøre det på, sier Venke Moe, som deltok på befaringen sammen med utbygger og representant for fylkeskonservatoren.

Hun kaller dialogen med Riksantikvaren «veldig konstruktiv», og håper de kommer i mål uten å måtte oversende saken til øverste instans - departementet.

— Vi ønsker vitalisering, men på byens premisser. Det er ikke Zara som styrer byutviklingen i Kristiansand, fremholder Moe.

Hjørnesteiner i nybygget er en to etasjers butikk for den spanske klesgiganten Zara, storutvidelse av hotell Wergeland og et nybygg for mediehuset Fædrelandsvennen.

SAM-utvalget opprettholdt innsigelsen mot de foreslåtte kotehøydene i kvartalets indre på 27,8 meter, tre meter over Rådhuskvartalet. De mener 23,8 får holde.