Det er ingen god nyhet for Kvadraturens største eiendomsbesitter, Christiansholm Eiendom.

— Jeg må først lese hva som står i brevet, men vi har vært tydelige hele veien på at prosjektet ikke lar seg gjennomføre med de gamle fasadene, sier styreleder Jon Bjørgum, som Fædrelandsvennen fredag ettermiddag fikk tak i på telefon mens han var på rulleski i Songdalen.

Eiendomsselskapet ønsker de neste par årene å bygge om kvartal 32 for 450 millioner kroner. Men for å få dette til rent teknisk, mener de fem hus i Tollbodgata 15 til 21 må bort.

Selve flaggskipet i prosjektet er en to etasjers butikk for den spanske klesgiganten Zara, på hjørnet av Markens og Tollbodgata.

Planene omfatter også storutvidelse av hotell Wergeland og et nybygg for mediehuset Fædrelandsvennen.

Det planlagte inngangspartiet til nye kvartal 32 fra Markens gate, med klesforretningen Zara i to etasjer på hjørnet til høyre, mot Tollbodgata. Foto: AMB Arkitekter

— Konflikt med nasjonale interesserFredag ettermiddag ble «dommen» oversendt Kristiansand kommune fra øverste kulturminnemyndighet i Oslo. Det reises innsigelse mot riving:

«Riksantikvaren vurderer bygningenes fasader mot gaten som viktige historiefortellende miljøelementer i Tollbodgata og den historiske murbyen i Kristiansand. Riving av disse er i konflikt med vesentlige nasjonale kulturminneinteresser.» heter det i brevet.

Riksantikvaren krever ikke full bevaring, men at fasadene mot gata og taket fram til mønet bevares. For å få ombyggingen til teknisk, kan de tillate at en bygning rives, forutsatt at fasaden tilbakeføres.

Vi har ikke sett denne muligheten hittil.

Jon Bjørgum ønsker å lese hele begrunnelsen før han konkluderer, men var ikke optimist fredag.

— Det er en balansegang mellom vern og utvikling. Hvis Riksantikvaren mener det går an å ivareta fasadene på en praktisk måte, kan vi diskutere det. Men vi har ikke sett denne muligheten hittil, påpeker han.

Høy estetisk verdi

På forsommeren har det vært steile fronter i rivestriden. Kommuneadministrasjonen anbefalte fasadebevaring, mens byutviklingsstyret i mai godkjente riving.

I slutten av juni trosset flertallet i fylkeskommunens SAM-utvalg innstillingen fra fylkeskonservatoren, og sa ja til riving.

Slik ser utbygger Christiansholm Eiendom for seg den nye fasaden mot Tollbodgata.  Foto: AMB Arkitekter

Dermed ble saken rutinemessig oversendt Riksantikvaren, som i forrige uke var på befaring i hjertet av Kristiansand.— Vi må helt klart få til en løsning alle parter er tjent med, som muliggjør en positiv byutvikling, samtidig som vi bevarer vesentlige historiske verdier i kvartalet, uttalte seksjonssjef Leidulf Mydland til Fædrelandsvennen etter befaringen.

I innsigelsen heter det at murbyen, sammen med Posebyens hvite trehus, utgjør Kristiansands kjennetegn og særpreg. Mange av bygningene har høy estetisk og arkitektonisk verdi, men også de enklere bygningene uten påkostet dekor forteller en historie.

Så lenge det var teknisk mulig å få til en bevaring av fasader i Rådhuskvartalet, mener de det samme burde gå an i kvartal 32. ## - Svekker byens egenart

Riksantikvaren forstår at det må tilrettelegges for utvikling i Kvadraturen, som opplever handelslekkasje. Men:

«Riksantikvaren er imidlertid i tvil om hvorvidt transformasjonen av et helt kvartal, nye parkeringsplasser, økte byggehøyder og riving av flere eldre bygninger er egnede virkemidler for å øke aktiviteten og handelen i Kristiansand sentrum. (...) Å rive en hel rekke av disse eldre bygningene og åpne for økte byggehøyder må etter Riksantikvarens vurdering innebære at man svekker egenarten som karakteriserer byen, dvs. de kvaliteter som gjør at folk fortsatt ønsker å bo i - og bruke byen»

Også innsigelsen mot økte kotehøyder i kvartalets indre, og i Rådhusgata 14, opprettholdes.

Kommunen må nå vurdere om de skal rette seg etter Riksantikvaren, eller be om mekling med Fylkesmannen og i siste instans departementet.

— Vi setter oss sammen med aktørene i august, så tar vi det derfra, skriver ferierende plan- og bygningssjef Venke Moe i en sms til Fædrelandsvennen fredag kveld.