På 5 år har omsetningen for sentrumsbutikkene gått ned med 1 %, mens det er en økning for Sørlandssenteret på 59 %. Det er imidlertid et viktig tilleggsmoment som ikke må glemmes, nemlig at det i samme periode har vært en generell volumvekst i handelen. Det har også vært prisstigning. Så i realiteten har butikkene i Kvadraturen ikke bare mistet sin andel av den generelle volumveksten, men de har hatt en volumnedgang på minst 10 %.

Ingen vekst

Men alvoret blir enda større når man ser på de bakenforliggende regnskapstallene, som Reinertsen helt riktig påpeker. Han peker også på veksttempoet. I Kvadraturen er det ingen vekst. Det er volumnedgang. Det motsatte er tilfellet for butikkene i Sørlandssenteret. Der er veksten stor, og den kommer helt sikkert til å fortsette.

I en slik situasjon, er det sett fra en «gammel kjøpmanns» side, (jeg hadde på et tidspunkt 5 supermarkeder/dagligvarebutikker i Kvadraturen) trist at noen av byens egne investorer, med Jon Bjørgum i spissen, blir møtt med så stor motstand når de prøver å få til en vitalisering av Kvadraturen gjennom store investeringer i nye handlesentre. Hvor ville Kvadraturen vært uten viljen og evnen hos disse investorene til investere nettopp i Kvadraturen?

Fortjener langt mer ros

Kristiansand er ikke stedet der eiendomsinvesteringer gir størst avkasting. Derfor er det heller ingen forsikringsselskaper, banker eller andre store, eksterneinvestorer som har deltatt i byfornyelsen i Kvadraturen de siste 30 årene. Det er byens egne investorer som har stått for det, 100 %. Jeg mener selvsagt ikke at investorer skal få lov til å gjøre akkurat som de vil, men jeg synes de fortjener langt mer ros enn de har fått forsittpågangsmot. De hadde garantert fått bedre avkasting på pengene dersom de hadde investert andre steder enn i Kristiansand og Kvadraturen. Men heldigvis er detfremdeles noe som heter «lokalpatriotisme». Det skal byens innbyggere være glade for.

Så kan man undre seg over at Kvadraturens kjøpmenn ikke gir klarere uttrykk for at alt ikke står så godt til. Snarere gis det ofte inntrykkfor det motsatte fra Harald Andersen, Kvadraturforeningens leder. Jeg har en forklaring på det, nemlig at det i en vanskelig situasjon kan gjøre situasjonen enda vanskeligere dersom man ikke viser optimisme.

Realiteten i regnskapene

Men det byens administrasjon og politikeremå ta inn over seg er realitetene som vises i regnskapene. Man må ikke mistolke positiviteten som fremkommer i uttalelser i media. Uten positivitet fra handelsstandens side vil det fort kunne gå enda verre. Olav Thon og DNB Eiendom, som eier Sørlandssenteret, har de nødvendige ressursene som må til for at veksten i Sørlandssenteret skal fortsette, og kanskje til og med øke ytterligere.

Derfor trenger Kvadraturen et nytt og attraktivt kjøpesenter i tillegg til Sandens. Hvor ville forresten Kvadraturen vært konkurransemessig i dag uten Sandens?