Jeg har virkelig forsøkt å ta dere på alvor. Manet frem det jeg evner av overdreven toleranse og moderlig forståelse. Prøvd å forstå hvorfor dere samler en håndfull voksne mennesker for å patruljere gatene mine med ryggen full av fremmedfiendtlig symbolikk. Men når dere sier at dere skal beskytte meg som kvinne, så betyr det at jeg må spørre meg selv om dere gjør at jeg føler meg mer eller mindre trygg. Det er vanskelig å konkludere med noe annet enn at dere har feilet grovt i oppdraget. Med dere i gatene opplever jeg — en helnorsk, hvit kvinne - meg mindre trygg. Var det virkelig det dere ville oppnå da dere trakk til gatene?

Usiviliserte mennesker

Jeg hører at dere opplever dere misforstått, og jeg forstår at det kjennes urettferdig. Men mitt problem er at dere også misforstår meg. Jeg har akseptert statens voldsmonopol, og i bytte beskytter de meg. Det er sånn et sivilisert samfunn fungerer. Men for beskyttelse fra Odins soldater, så ber dere meg bytte inn tryggheten og akseptere grunnlaget for det hatet dere lever og ånder. Det er et usivilisert samfunn, og det skapes av usiviliserte mennesker.

Eva Kvelland

Dere sier dere ikke skal gå rundt med balltrær og masker, men dere går altså rundt i uniform med sterk symbolikk på ryggen, under navnet til en organisasjon som ble stiftet av den finske nynazisten Mika Ranta, og med en hjemlig leder som har bakgrunn fra de høyreekstreme Pegida og Norwegian Defence League. Dette skremmer meg like mye som balltrær og masker, og det kan ikke kamufleres med verken hveteboller eller mantra om tryggere gater. Dere skaper redsel ved å fortelle meg at jeg skal beskyttes av mennesker jeg ikke har tillit til, og med høyreradikale holdninger som nører opp under fremmedfrykt og hat. Jeg skal ikke ta fra dere retten til å være redde, men da forstår dere kanskje hvordan min redsel utspiller seg?

Uniformerte ekstremister

Til å være så små har dere fått stor medieoppmerksomhet de siste ukene. For noen dager siden kunne VG melde at personer tilknyttet islamistmiljøet i Oslo har dannet en gruppe de kaller Allahs soldater, som en direkte reaksjon på deres virksomhet. Jeg vet ikke om det er sant, eller om det er et parodisk stunt. Men det som i alle fall er ekte, er reaksjonen fra lederen til Soldiers of Odin, deres egen husradikaler, Ronny Alte. Hans kommentar var at unge jenter vil bli livredde. Det mest oppsiktsvekkende med det er at dere neppe ser ironien i en slik uttalelse. Når uniformerte ekstremister patruljerer byen min, så har det ingen betydning om de har Allah eller Odin på ryggen. Jeg vil ikke beskyttes av verken dere eller andre privatpraktiserende soldater. Jeg vil beskyttes av rettsstaten, demokratiet og nøytrale institusjoner med legitimitet i befolkningen. Og gjerne en Army of Lovers.

Dere skaper redsel ved å fortelle meg at jeg skal beskyttes av mennesker jeg ikke har tillit til...

Når hatet blir feigt, går det rundt i samfunnet med maske og kaller seg rettferdighet, sa den østerrikske forfatteren Arthur Schnitzler. Det er det dere gjør. Dere kamuflerer de holdningene dere representerer. Erstatter de med boller fra bakeren, legitimerer de med navnet til natteravnene og serverer edle hensikter mot en usynlig trussel. Dere skyver kvinner foran dere i håp om at flere skal stille seg bak dere i fryktens feigeste kammer. Men én ting kan dere være trygge på: Jeg er ikke redd for det dere vil jeg skal være redd for; jeg er redd for holdningene og handlingene deres. Ikke fordi dere er mange eller sterke — men fordi dere sprer frykt. Dere burde skamme dere!

Hjertelig hilsen, kvinne 35

Les også: Prosjekt perfekt

Til sengs med Siri

Farlig flink pike