I et innlegg i Fædrelandsvennen skriver Bjørg Marit Andersen at Helse— og omsorgsdepartementet mener små sykehus bør legges ned. Det stemmer ikke. Tvert imot mener både jeg og departementet jeg leder at lokalsykehusene vil bli stadig viktigere i årene som kommer. Jeg er helt enig i at små sykehus på mange områder gir vel så god behandling og oppfølging som store sykehus. Derfor vil de også i fremtiden være svært viktige i behandling og oppfølging av en rekke pasienter med en rekke sykdommer.

Jeg er helt enig i at små sykehus på mange områder gir vel så god behandling og oppfølging som store sykehus.

Det siste halvåret har vi diskutert fremtidens akuttkirurgi. Det er en diskusjon jeg har ønsket. Tidligere var det slik at en kirurg utførte mange ulike typer operasjoner. Slik er det ikke lenger. De fleste som utdanner seg til kirurger velger å spesialisere seg innen et bestemt felt. I dag har vi urinveiskirurger, hjertekirurger, mage-tarmkirurger og ortopeder, for å nevne noen. Det innebærer at sykehus som skal ha fullverdig kirurgisk akuttberedskap vil trenge en rekke kirurger for å ha beredskap døgnet rundt. Dette byr på flere utfordringer. Mange sykehus strever allerede i dag med å skaffe kirurgene de trenger. Disse spesialistene trenger også å operere ofte for å opprettholde kompetansen. Det er slik at øvelse gjør mester, også på dette området.

Jeg har ikke konkludert med hvordan vi skal løse fremtidens utfordringer når det gjelder akuttkirurgi.

Jeg har ikke konkludert med hvordan vi skal løse fremtidens utfordringer når det gjelder akuttkirurgi. Den konklusjonen kommer i Nasjonal helse- og sykehusplan som jeg legger frem til høsten. Men jeg vet en ting: Vi skal ha en sterk ryggrad av lokalsykehus i den norske helsetjenesten. Lokalsykehusene skal bli best på det som feiler folk flest. De som trenger sykehuset ofte, skal få et godt tilbud der de bor.

Vi blir flere, vi blir eldre og vi flytter til byene. Dette er kortversjonen av utviklingen i årene som kommer. Flere steder med små sykehus opplever at antall innbyggere går ned eller står på stedet hvil. Det betyr ikke at antall pasienter går ned. De eldre blir boende når de unge flytter til byene. Eldre mennesker bruker sykehusene mer enn yngre, men de har behov for andre tjenester. De har flere diagnoser og kroniske sykdommer som krever medisinsk oppfølging over tid. De lokale sykehusene må kunne gi slik oppfølging.

I dag driver mange små sykehus med planlagt kirurgi. Det er det naturlig at de fortsetter med i fremtiden. Takket være ny teknologi har i dag de minste sykehusene mulighet til å behandle og følge opp pasienter på en helt annen måte enn for noen år tilbake. Dette er muligheter vi skal gripe. Ikke kvitte oss med.