— Jeg vet ikke helt hva som møter oss. Selv om alle katastrofer er forskjellige, er det ved større jordskjelv ofte mange som har behov for å få medisinsk behandling for sår-, klem- og bruddskader i armer og bein. En stor andel av de som pådro seg alvorlige skader i hode og andre vitale organer er nok allerede døde, sier Arthur Halvorsen.

60 senger

Feltsykehuset som Norges Røde Kors sender til Nepal, har 60 sengeplasser, og skal i første omgang behandle kirurgiske pasienter.

— Selv tilsynelatende små skader kan bli livstruende dersom de ikke blir behandlet. Bruddskader kan over tid forårsake blodforgifting eller koldbrann, sier Arthur Halvorsen.

Selv om et enkelt feltsykehus ikke kan hjelpe så mange, er det til uvurderlig hjelp for noen.

Kristiansandslegen peker også på at internasjonal katastrofehjelp er av stor symbolverdi for de som er rammet. Opp i all håpløsheten kan det gjøre godt å oppleve at verdenssamfunnet ikke har glemt dem.

— Den første akutthjelpen er viktig, men hjelpearbeidet må også ha et langsiktig perspektiv. Det nærmer seg raskt regntid i Nepal, og da kan kombinasjonen av fukt og kjølige netter utgjøre en helserisiko i seg selv. Mange har mistet sine hjem, og er henvist til å bo i telt eller sågar på åpen gate, sier Arthur Halvorsen.

Veteran

Det er langt fra første gang den 58 år gamle legen drar ut for å hjelpe ved større humanitære katastrofer. For et par år siden reiste han til Filippinene, der tyfonen «Haiyan» rammet befolkningen hardt.

Tidligere har han også bistått under katastrofer i land som Libya og Haiti.

Intensivoverlege Arthur Halvorsen ved Sørlandet sykehus i Kristiansand skal som en av 25 norske helsearbeidere bemanne et feltsykehus som Norges Røde Kors sender til Nepal. Foto: Kjartan Bjelland

En fleksibel arbeidsgiver og kolleger på Sørlandet sykehus har gjort at han ofte har kunnet reise på kort varsel.— Jeg opplever det som veldig meningsfullt å reise ut for å hjelpe, sier Arthur Halvorsen.

Han er ikke redd for å reise inn i katastrofeområdet, og viser til at jordskjelv ikke er farlig når en tar sine forhåndsregler. For helsearbeiderne fra Norge innebærer det å sove og arbeide i telt, samt ikke oppholder seg bygninger som kan falle sammen.

Team på 25

Arthur Halvorsen inngår i et team på 25 helsearbeidere som Norges Røde Kors sender nå sender til Nepal. 58-åringen skal være der fram til midten av mai.

Røde Kors i Norge har støttet sin søsterorganisasjon i Nepal i flere år, blant annet gjennom å styrke deres katastrofeberedskap i forbindelse med jordskjelv.

Strømmestiftelsen som har hovedkontor i Kristiansand, har 10 ansatte i Nepal. Fungerende generalsekretær Kristine Sødal sier at ingen av organisasjonens folk har mistet livet.

— Vi er ikke en nødhjelpsorganisasjon, men kan ikke sitte stille når mennesker i våre bistandsprosjekter rammes. Vi er derfor i gang med å dele ut vann og telt, sier Kristine Sødal.