— Vi burde ha et samlet Sørlandet i ryggen. Nå er landsdelen splittet, og det svekker vår kraft i kampen mot Oslo, sier Sørlandsbenkens leder, Åse Michaelsen (Frp).

Sørlandsbenkens leder, Åse Michaelsen (Frp), sliter med å holde orden på rekkene i landsdelen. Foto: Steinar Vindsland

Mandag hadde sørlandspolitikerne nok et møte om sykehusstriden. Denne gangen var det de tillitsvalgte og brukerutvalget som sammen med sykehusledelsen forsøkte å forklare politikerne hva som er rett og galt. Møtet fant sted i kulturhuset Buen i Mandal.

Bekymringsfullt

— Det er bekymringsfullt at forståelsen av hva som er pasientens beste svinger ut fra hvor en kommer fra, sa Svein Harberg (H), som etterlyste en omforent definisjon på hva som er kvalitet i behandling av pasienter.

Det fikk han ikke. Tvert i mot bekreftet sykehusdirektør Jan-Roger Olsen at selv helse- og omsorgsminister Bent Høie mener synet på kvalitet varierer for mye landet over.

— Men vi har pasientsikkerhet som mål nummer én, og akter å være ledende på dette feltet, sa han.

Konkurranse fra Oslo

Aps Kari Henriksen sa at den virkelig store ulven er sykehusene i Oslo-området, som konkurrerer med Sørlandet sykehus om funksjoner:

— Hvis vi ikke håndterer denne saken godt nok, risikerer vi å miste to sykehus, sa Henriksen.

Protestene har i det siste stormet rundt akutt bukkirurgi i Flekkefjord, og behandling avsyke nyfødte i Arendal. Der er det gjort midlertidige beslutninger om å overføre til sammen knappe 30 behandlinger i året til Kristiansand.

Men sykehusdirektør Olsen bekreftet at det er langt mørkere skyer på himmelen, og siktet til den trange økonomiske situasjonen som er skissert i Økonomisk langtidsplan 2016-19. Den får sykehusstyret til behandling torsdag. Der står det at sykehuset kan bli tvunget til å kutte 200 årsverk og samtidig behandle flere pasienter i perioden.

Kjempeutfordring

— Dette er en kjempeutfordring, sa Olsen og pekte på at sykehuset har hatt en betydelig økning i antall ansatte de siste årene, uten at det har ført til tilsvarende økning i antall behandlede pasienter.

Freddy de Ruiter (Ap) har bare lojalitet til sine velgere i Aust-Agder. Foto: Steinar Vindsland

Konstituert avdelingsleder på kirurgisk klinikk, Alf Ove Tysland, sa at den medisinske utviklingen kommer til å tvinge fram store endringer, enten man vil eller ikke. Ved sykehuset eksisterer det i dag doble vaktlag i henholdsvis Arendal og Kristiansand, som det ikke er pasientgrunnlag for.

Små sykehus

— Et vaktlag kan omfatte 24 doktorer, og da må man ha et høyt antall pasienter for å forsvare det. Det er derfor små sykehus vil slite i framtiden, sa han.

Michaelsen oppfordret til å se Sørlandet under ett, og stille seg lojal bak vedtak man er uenige i, for å oppnå større politisk slagkraft.

Aps Freddy de Ruiter garanterte at han bare har lojalitet én vei:

— Det er til mine velgere i Aust-Agder. Min jobb er å skaffe best mulig sykehustilbud til dem, sa de Ruiter.

Både Norunn Tveiten Benestad (H) og Ingunn Foss (H) sa til Fædrelandsvennen etter møtet at det er vanskeligere for dem å kjempe for bedre sykehusøkonomi til Sørlandet, når landsdelen ikke klarer å samle seg.