Det går fram av økonomisk langtidsplan 2016-2019, som fungerende økonomidirektør ved Sørlandet sykehus, Annlaug Øygarden Brekke, legger fram for sykehusstyret torsdag 21. mai.

— Beregningene og arbeidet med utviklingsplan 2030 viser at foretaket på litt lengre sikt må redusere med cirka 200 årsverk, samtidig som pasientbehandlingen skal øke, forutsatt gjennomføring av planlagte investeringer, skriver Øygarden Brekke i saksframlegget.

250 millioner

Utfordringen er altså investeringer. Nybygget til psykiatrien er blitt 250 millioner kroner dyrere siden første anslag på 750 millioner kroner. Nå ser det ut til å ende på tett oppunder en milliard. Dette skal lånefinansieres. Lånet skal nedbetales delvis over driftsbudsjett som skal avføde overskudd på 125 millioner kroner i året.

Dessuten trengs det investeringer til IKT og medisinsk teknisk utstyr.

Helse Sør-Øst eier Sørlandet sykehus og har meldt fra om at de ikke kan regne med økning i inntekter utover befolkningsveksten. Samtidig innebærer ambisjonene til sykehuset, både i Strategiplanen og Utviklingsplan 2030 å øke aktiviteten.

Funksjonsfordeling

For å klare det må kostnadene reduseres. Økonomidirektøren skriver at et alternativ er å øke kapasitetsutnyttelsen. Det vil i praksis si å endre på funksjonsfordelingen, altså hvilke tilbud de tre sykehusene skal tilby pasientene.

I Utviklingsplan 2030 ble det slått fast at det ikke er økonomisk bærekraftig å beholde tre sykehus på Sørlandet.

Men sykehusdirektøren vil ikke kunne gjøre «vesentlige endringer» i sykehusstrukturen før helse- og omsorgsminister Bent Høie legger fram nasjonal sykehusplan.