— Jeg er bekymret over at regjeringen ikke legger fram sin nasjonale helse- og sykehusplan for Stortinget før etter valget. Sykehusene i både Flekkefjord og Arendal er i spill, sier Fredddy de Ruiter.

Sørlandets eneste medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget hadde fredag invitert seg selv til sykehuset i Flekkefjord, og fikk følge av stortingsrepresentant og partifelle Odd Omland, samt en rekke lokale Arbeiderparti-politikere.

Press på Venstre og KrF

— Jeg oppfordrer alle som vil kjempe for lokalsykehuset sitt til å bruke valgkampen aktivt til å legge press på helseministeren og regjeringen. Kanskje sitter Venstre og KrF som støttepartier til regjeringen med nøkkelen. Jeg har også utfordret mine egne, for vi har også Oslo-folk i partiet som ikke ser verdien av lokalsykehus. Dersom vi vil at folk skal bo i distriktene må en akseptere et desentralisert helsetilbud, sier Freddy de Ruiter.

Ansatte ved sykehuset kunne fortelle politikerdelegasjonen at helseminister Bent Høyes uttalelser om at det i framtiden bare skal være kirurgisk akuttberedskap ved sykehus med et befolkningsgrunnlag på 60.000- 80.000 personer har skapt stor uro.

For spesialisert

Enhetsleder Ann Sissel Haukland ved intensivavdelingen utfordret Arbeiderpartiet til å være mer konkret på hvilke akuttfunksjoner som partiet mener skal bestå ved mindre sykehus. Hun tok også opp problemene det er for lokalsykehus at utdanningen av kirurger blir stadig mer spesialisert. Avdelingsleder for kirurgisk avdeling, Marcus Gürgen, spøkte med at nyutdannede kirurger i hans hjemland Tyskland nå er så spesialiserte at enkelte bare kan operere høyre storetå.

Freddy de Ruiter mener det i dagens sykehusdebatt fokuseres alt for mye på stordriftsfordeler, og minner om at det også finnes smådriftsfordeler og stordriftsulemper.

Lite befolkningsgrunnlag

— Jeg mener det blir feil å bare legge befolkningsgrunnlag til grunn. Geografi er minst like viktig, og Flekkefjords plassering midt mellom Kristiansand og Stavanger gjør at det er viktig å opprettholde dagens beredskapsfunksjoner her, sier Freddy de Ruiter.

- For langt til Arendal

Leder for ambulansetjenesten ved sykehuset i Flekkefjord, Torstein Janvin, mener det er uheldig at de nå er pålagt å kjøre hjertepasienter helt til Arendal.

— Det tar én time og fem minutter å kjøre en som har fått hjerteinfarkt fra Flekkefjord til sykehuset i Stavanger, mens vi må helt til Arendal som tar to timer, sier han.

Arendalitten Freddy de Ruiter er enig i at det er meningsløst, og sier hensynet til pasientene må komme før ønske om å benytte sykehus i egen helseregion.