Her er min alternative liste over ti norske tabuområder:

1. Norges bombing av Libya 2011

Norge var ett av de vestlige landene som deltok mest aktivt i bombingen av Libya.Bombekrigen av Libya var etter alle mål en fiasko: Landet er fullstendig ødelagt, og hele den politiske og sivile infrastrukturen er gått i oppløsning. Bombinga var støtta av alle partiene på Stortinget uten avstemning. Godkjennelse ble gitt via SMS. Ødeleggelsen av Libya er en av årsakene til flyktningstrømmen i Middelhavet.

2. Norges krig i Afghanistan

Norge har deltatt aktivt i krigføring i Afghanistan siden 2001. «Den humanitære intervensjonen», som Thorbjørn Jagland kalte den, har ført til 50— 60 000 stridende er drept mot 21 000 sivile i perioden 2001 til 2014, ifølge NUPI skole. Norge har brukt 15 milliarder kroner. Ingen av målene med krigen er nådd. Alle stortingspartiene har støttet krigen. (SV stemte mot før de gikk inn i den rød-grønne regjeringen)

3. Israel må møtes med boikott og Palestina må anerkjennes.

Israel driver enlangsiktig utpining og fordriving av det palestinske folket. Boikott av Israel er et effektivt og ikke-voldelig virkemiddel. Bare SV og Miljøpartiet stemte for å anerkjenne Palestina som stat i Stortinget da det var oppe i Stortinget i 28. mai i år.

4. Flykjøpet

Flykjøpet av 52 F-35 fly fra den amerikanske flyprodusenten Lockheed Martin er det dyreste militærprogrammet noensinne, og fortsatt er det ingen som er i stand til å si hvor mye dette flykjøpet kommer til å koste til slutt. Regjeringen sier det vil bli på 62,6 milliarder kroner. Det betyr i så fall nesten 8000 kroner per innbygger i Norge.

Et enstemmig Storting står bak kjøpet av en flytype som vil egne seg dårlig til å forsvare Norge, men egne seg til operasjoner som i Libya.

5. De hemmelige forhandlingene om TISA

Sammen med EU, USA og 22 andre land forhandler Norge nå om en frihandelsavtale for tjenester (TISA) som kan undergrave velferdssamfunnet vårt. TISA står for Trade in Services Agreement og vil dekke 70% av den globale tjenesteøkonomien. Formålet med avtalen er å liberalisere handelen med tjenester og fjerne regler som hindrer konkurranseutsetting og privatisering. Disse reglene blir sett på som unødvendige handelshindringer.

Det vardaværende utenriksminister Jonas Gahr Støre som signerte oppstarten på TISA-forhandlingene. Avtalen skal være ferdig i år.

6. Norge som krigsprofitør

«Fredsnasjonen» Norge er blant de 20 største våpeneksportørene i verden.Eksporten går til blant annet til Israel, Forente Arabiske Emirater, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia, Egypt og Bahrain. Flere av disse landene driver ødeleggende kriger mot sine naboland som i Palestina (Gaza), Jemen, Libya og Syria.

7. Norges støtte til regimet i Ukraina

Hvordan kan Norge, med sine erfaringer med nazismen, i dag støtte regimet i Ukraina politisk og økonomisk når åpenbare nazister spiller en helt dominerende militær og politisk rolle?

Det er nå f.eks. straffbart å kritisere den fascistiske, ukrainske organisasjonene OUN og dens militære grein, UPA, som under annen verdenskrigen var involvert i nazistenes jødeutryddelser og kampen mot sovjetiske partisaner. Samtidig er flere opposisjonspartier forbudt og forfulgt.

8. Norge som «verdens barmhjertige samaritan».

I følge Thorbjørn Jagland er Norge «en humanitær stormakt» og «en stormakt i internasjonalt fredsarbeid». Dette er viktig pilarer i konstruksjonen av det norske selvbildet. Bistandsorganisasjonene lever i korporativ symbiose med Staten. Bistanden gjennom femti år har overhodet ikke endret noe på maktforholdene i verden.

9. Kapitalismekritikken

Pave Frans sa i 2011:

«Hemningsløse markedsøkonomien gjør mennesker om til varer som så kastes bort. Det gjelder ikke lenger bare utnytting og undertrykking, men noe nytt».

Han forsterket kritikken i sommer. Kapitalismekritikk er nærmest fraværende i norsk offentlighet. Pavens kritikk av kapitalismen ligger til venstre for samtlige norske partier, muligens med unntak av Rødt.

10. Alkoholens ødeleggende virkninger

Å peke på alkoholens ødeleggende virkninger har ingenting med moralisme å gjøre, men å tematisere et alvorlig samfunnsproblem. Alle kjenner til dette, men få vil snakke om det.

Oppsummeringsvis vil jeg si at ingen som vil gjøre politisk eller akademisk karriere, bør snakke høyt om disse ti sakene. Den svenske filmregissøren og forfatteren Roy Andersson har sammenfattet samtidastabuer i bokttittelen: «Vår tids redsel for alvor». Dette er nå helt annet enn Protestfestivalens «tabuer» som kunne vært skrevet ned på et seint russetreff.