— Den lokale kritikken og motstanden mot festivalen i Kristiansand er vel kjent, og det er på den bakgrunnen jeg spør om byen fortjener Protestfestivalen, sier Knut Olav Åmås. Direktøren i Fritt Ord har bidratt med en epistel i Protestfestivalene programhefte. Her hyller Åmås festivalen:

Fritt Ord-sjef Knut Olav Åmås spør om Kristiansand fortjener Protestfestivalen. Foto: Kjetil Nevestad

«Oppriktig talt er det stunder da jeg lurer på om Kristiansand virkelig fortjener denne unike festivalen. Men sannheten er at Sørlandets hovedstad trenger den mer enn noen andre steder».— Hvorfor mener du dette?

Aldri vært der

— Kristiansand har ikke så mange debattarenaer og heller ikke så mange festivaler. Derfor er det spesielt god grunn til å ta vare på Protestfestivalen, sier Åmås. Han har ikke selv noen gang vært på Protestfestivalen etter at den første gang ble arrangert i 2000. I løpet av denne perioden har Åmås både vært kulturredaktør i Aftenposten og statssekretær i Kulturdepartementet.

— Det har aldri passet med kalenderen de få gangene jeg har vært invitert.

— Svekker ikke dette det du skriver?

Støttebeløp

— Nei, jeg har gransket programmet grundig de siste årene og har fulgt festivalen tett, så jeg vet hva de står for. Jeg har også snakket med mange som har vært der, og som er begeistret for festivalen, sier Åmås. Fritt Ord som han er direktør for, har i en årrekke støttet Protestfestivalen. I år er beløpet på 200.000 kroner.

I fjor skrev Fædrelandsvennens kulturredaktør Karen Kristine Blågestad dette i en kronikk om festivalen: «Er det vel anvendte penger å støtte en konservativ-, nostalgisk-, kristen-, antiliberal festival som reiser de samme debattene igjen og igjen?«

Ikke-kommersielt

— Det er lov å spørre om det og kritisere hardt. Det er ikke noe galt i at det stormer rundt en motstrøms festival. Men man blir ikke antiliberal av å debattere upopulære og konservative standpunkter. Det er tvert imot liberalt å gjøre det. Dette fungerer på samme måte som når en avis skal være en åpen arena for å diskutere alle slags meninger. Det er befriende med en festival som ikke minner om et stort, kommersielt bokbad, for dem er det nok av. Her har vi en festival der dagsorden settes uavhengig av hvorvidt noen har et produkt de skal selge, sier Åmås.

— Kulturrådets leder Yngve Slettholm har kritisert festivalen fordi det administrative budsjettet er for stort i forhold til det som kommer kunstnerne til gode. Hva tenker du om det?

— Dette er kritikk de bør lytte til. Vi er for at folk som deltar på festivaler skal godt få betalt for det, og det er ikke noen ideell situasjon at når så ikke skjer. Bærekraftig er det heller ikke. Vi håper festivalen finner en løsning på dette, for en profesjonell festival bør ikke forvente at folk stiller opp gratis, sier Åmås.

Bibelskolestudent

Jan Hanvold, som driver den omstridte kristenkonservative tv-kanalen Visjon Norge hyller også Protestfestivalen. Han skriver dette på sin facebookside:

«Min gode venn og tidligere bibelskolestudent. Svein Inge Olsen. Har klart, å holde denne festivalen gående i 15 år. Det står det respekt av. Og han tørr, å ta opp tabuer som andre ikke gjør. Samt at han slipper til oss bibel troende i debattene. Så det ikke bare er disse røde blodhundene. Som ofte lider av kristofobi.», skriver Hanvold.

Hanvold deltar selv som debattant på festivalen 18. september.

- På tvers av det «korrekte»

— Fritt Ord og Knut Olav Åmås har skjønt hva vi holder på med, og er fri for fordommer og båssetting. Fritt Ord har en evne til å gå på tvers av det som oppfattes som «korrekt», og har sansen for dem som går mot strømmen. Dette er en kjempeviktig støtte for oss, sier Svein Inge Olsen i Protestfestivalen.

— Også Jan Hanvold støtter dere i en Facebook-uttalelse, og han skriver samtidig at du har gått på bibelskole hos ham. Stemmer det?

— Ja, midt på åttitallet hadde jeg det du kan kalle en engasjert periode, og da gikk jeg noen måneder på en friskole i Drøbak, sier Olsen.

Om å booke Hanvold til festivalen sier han:

— Han er en kontroversiell person som er veldig mot strømmen, og som delvis er mislikt i Norge. Jeg har veldig sans for å slippe til dem som bryter med normene, sier Olsen.