— Uansett hva folk har ment om Protestfestivalen, så mener jeg at den har vært nødvendig i byen. Vi setter søkelys på alt det vi ikke snakker om, og vi har skapt samtaler som fortsetter i media i lang tid etter at festivalen er over, sier leder for Protestfestivalen, Svein Inge Olsen til Fædrelandsvennen.

13. - 19. september går Protestfestivalen av stabelen for femtende gang. Torsdag ble jubileumsprogrammet presentert. Årets temaer er tabuer, ulikhet og fattigdom.

Erling Havnå Foto: Larsen, Håkon Mosvold

— Hundre tusen barn i Norge er fattige. Thomas Piketty mener Norge er en versting i ulikhet. Det er to ting som koker på sosiale medier. Det er ulikhet og det er barnevernet, som vi også skal se på, utdyper Svein Inge Olsen.

Veronica Orderud Foto: NTB Scanpix

Livet etter fengseletPå programmet finner vi blant annet et intervju med Veronica Orderud og Erling Havnå, der Johnny Brenna stiller som intervjuer.

— Disse to har sittet inne for drap eller medvirkning for drap, og skal snakke om hvordan de møter hverdagen når de kommer ut. Erling Havnå er opptatt av at man skal sone slik at man angrer, men samtidig ikke sone slik at man blir ødelagt. Det kan bli en viktig samtale, sier Olsen.

16. september blir det aksjonskveld mot fattigdom og ulikhet, og der stiller selveste Bob Geldoff. Geldoff vil også bli tildelt Erik Bye minnepris.

— Det er stor stas at han kommer for å få prisen. Det passer veldig godt inn med årets tema, med tanke på at han har engasjert seg så sterkt i kampen mot fattigdom.

Dødskafé

Deretter, 17. september, står dødskafé på programmet.

Det koster å ta opp ting som er kontroversielle. - Vi skal ta opp et tema som vi aldri har snakket om her nede, som jeg mener er veldig aktuelt. Mange kristne vil ikke kremeres. Vi møter et ektepar som har denne konflikten - den ene vil kremeres og den andre begraves, forteller Olsen.

Festivalen avsluttes med en stor debatt på Kick med tema «Det vi ikke tør si eller mene», med blant andre Esben Esther Pirelli Benetsad og Lill May Vestly. Ifølge Olsen, blir dette festivalens høydepunkt:

— Her tar vi opp de første tabuene i dag, og så har vi fått folk til å komme å fronte disse temaene, forteller han.

- Det koster

Når Olsen ser tilbake på 15 års protesthistorie, er det spesielt et par konserter han trekker fram:

Leder for Protestfestivalen, Svein Inge Olsen. Foto: Mats Johannesen

Støttekonsertene til Kris Kristofferson har bidratt med mer enn en halv million til festivalen. Da Billy Joe Shaver spilte på Kick, kom det folk både fra Hells Angels og fra Frikirka. Da har vi oppnådd noe . - Hvilken debatt tror du har skapt mest engasjement opp gjennom årene?

— Ekteskapsloven skapte stor irritasjon da den kom i 2008. På forhånd hadde vi på følelsen at bare den ene siden slapp til. Så ville vi slippe til den andre siden. Det ble et styr uten like, og etter min mening var det mange som boikottet oss etterpå. Etter 2008 har vi møtt mye motgang. Det koster å ta opp ting som er kontroversielle.

- Men dere vil fortsette å protestere?

— Ja, vi må det. Men det skal ikke bare handle om protest. Vi skal jo også ta opp ting som ikke diskuteres til vanlig, sier Svein Inge Olsen.