— Geldof har i mer enn 30 år jobbet idealistisk for å bekjempe fattigdom. Det passer veldig godt inn i Erik Byes ånd. Og så synes vi det passer ekstra godt nå, dagen etter 30-årsdagen for Live Aid.

Det sier leder for Protestfestivalen, Svein Inge Olsen, etter å ha offentliggjort at Geldof får Erik Byes minnepris under festivalen 16. september.

Olsen har selv sittet i komiteen som har foreslått Geldof som en av syv kandidater. Det er Byes familie som har tatt det endelige valget.

Leder for Protestfestivalen, Svein Inge Olsen. Foto: Mats Johannesen

Irske Geldof ble booket til festivalen i mars, og kommer blant annet for å snakke om tusenårsmålene mot verdens fattigdom. Olsen sier også at Kjell Magne Bondevik skal holde tale i forkant av markeringen. Festivalsjefen jobber dessuten med å finne en artist som kan synge en av Geldofs mest kjente låter, «I Don't Like Mondays» på norsk. Sigbjørn Nedland har oversatt originalteksten. Rita Eriksen og den canadiske artisten Julie Gibb deltar også.

Film og tabu

Olsen slipper også deler av det øvrige programmet i dag. Under åpningsdagen 13. september viser Protestfestivalen den svenske filmen «Fimpen», på Håndverkeren. Den handler om det seks år gamle fotballtalentet Johan, som får spille for Hammarby IF og det svenske landslaget.

— Jeg så den filmen på Fønix i 1974, og har aldri glemt den. Jeg har prøvd å finne den på video og dvd, men den har ikke vært å oppdrive. Nå har jeg fått spesialtillatelse til å vise den, sier Olsen, som kan legge til at det denne filmsøndagen blir et spesielt fokus på de yngste og barnefamilier.

Olsen røper også at avslutningsdagen under festivalen blir en «tabudag», der ti meningsytrere skal snakke om hvert sitt tabubelagte tema.

Emnene er en miks av de tabuene kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, postdoktor Frode Helmich Pedersen og direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås har luftet i media tidligere i år. Denne dagen åpnes med en konsert av Roy Lønhøiden. Vidar Frøysnes, alias Halvardson, skal dessuten spille sine versjoner av Kris Kristofferson-låter - på setesdalsk.