— Det har vært en del av problematikken at Protestfestivalen ikke er en ren kunst- og kulturfestival. Det har ikke vært så mye kunstnerisk innhold å vurdere, men fagutvalget ser det som en del av helheten for festivalen, sier seniorrådgiver Line Fallan Sørensen i Norsk kulturråd.

Det var tirsdag Vårt Land brakte nyheten om at Protestfestivalen fases ut av Norsk kulturråds støtteordning. Begrunnelsen Fallan Sørensen ga avisen går ut på at kvaliteten på festivalens kunstneriske og kulturelle uttrykk ikke er tilstrekkelig høy, blant annet ved ikke å være nyskapende nok. Dessuten er administrasjonsutgiftene høye i forhold til hva som blir betalt ut av honorarer til de kunstnerisk medvirkende.

Faller utenfor

Som ledd i en utfasing får Protestfestivalen i år likevel 120.000 kroner i støtte, noe som er 150.000 kroner mindre enn de hadde regnet med. Styreleder Roger Christiansen sier det er helt andre grunner enn kvalitet til at festivalen til neste år helt mister støtten.

— Som debattfestival faller vi utenfor kulturformålet til Kulturrådet. Vi faller utenfor kriteriene for tildeling. Vi vurderer situasjonen og muligheten for å få dekket inn det vi mangler. Vi håper og legger til grunn at den blir gjennomført, sier Christiansen.

Ikke formell begrunnelse

Årets utgave av Protestfestivalen er berammet til midten av september, og programmet er klart for lansering. Totalbudsjetter er på 1,5 millioner kroner.

— Protestfestivalen sier de har fått en annen begrunnelse enn kvalitet fra Kulturrådet. Har dere ikke snakket om dette med dem?

— Jo, det har vi. Vi har ikke sendt noen formell, skriftlig begrunnelse, og de har ikke fått vedtaksbrev med beskjed om utfallet for den sistse søknaden de har sendt. Men vi har hatt flere samtaler, både i 2014 og nå nylig. Vi har diskutert flere ting, blant annet problemet med at de ikke har kunnet vedlegge program i søknadene sine. Men hva de vektlegger og velger å fokusere på fra disse samtalene er ikke så lett for oss å vite, sier Line Fallan Sørensen.

Hun bekrefter at festivalen kunne hatt håp om fortsatt støtte dersom det kunstneriske og kulturelle innholdet hadde hatt større omfang og kvalitet. Det er bare de siste fire årene kulturrådet har hatt ansvar for tildelingen av statlige penger til festivalen.

Fredning

— Tidligere var det ikke Kulturrådet som fattet vedtak om støtte til Protestfestivalen, men politikerne. Den lå innunder det som heter Post 74 fram til 2011. Fra da av har de måttet søke kulturrådets fagutvalg for rom for kunst og andre formål om støtte, og det var da rådet begynte å vurdere festivalen ut fra et kunstnerisk og kulturfaglig skjønn, sier Line Fallan Sørensen i Norsk kulturråd.

— Det er altså Protestfestivalens programmer de siste fire årene som nå ligger til grunn for Kulturrådets avgjørelse. Den har de for øvrig måttet vente med å sette ut i livet:

— Det lå inne en «fredning» fram til 2013 i vedtaket om å overføre administrasjonen til Kulturrådet, men i 2014 ble tilskuddet redusert første gang. Det var ment som et signal, sier Line Fallan Sørensen.