Min bestemor hadde snudd seg i graven hvis hun visste at det en gang skulle bli politisk ukorrekt å spise potet. Poteter er da det sunneste maten man kan spise, må vite.

VIGNETT BIRKELAND.jpg

For det gikk virkelig mye poteter hos bestemor, uansett hva som sto på menyen fulgte de kokte potetene med. Tilberedningsmetoden var det dog lite spenning knyttet til — skrelt og ikke skrelt var vel egentlig de eneste to alternativene. Siden den gang har potetforbruket gått jevnlig nedover før det for 20- 30 år siden begynte å ta seg opp igjen.

Men det tok seg ikke opp på en «nå-er-det-sunt-å spise-poteter-igjen»-måte, snarere tvert imot. Det var vårt stadig økende forbruk av pommes frites, potetchips og annen snack som sørget for at potetforbruket gikk opp. Ikke bare i Norge, men i resten av den vestlige verden.

  • Min bestemor hadde snudd seg i graven hvis hun visste at det en gang skulle bli politisk ukorrekt å spise potet.

66913132.jpg Foto: Microstock

Nå som støvet fra lavkarbo-bølgen har begynt å legge seg, har det blitt plass til poteten på middagsbordet igjen, dog ikke så ofte som hos min bestemor. Men det høye innholdet av stivelse har om ikke annet blitt litt tilgitt for alle de gode næringsstoffene poteten tross alt har.

Men nå må vi spise litt. Poteter er populære på grunn av sin enorme allsidighet og siden de fleste av potetsortene ikke har så voldsom stor egensmak er det nesten uendelig hvor mange ting vi kan lage med poteter.

— Jeg er han fyren i klassen din som alltid satt foran på første rad og rakk opp hånden hele tiden, så derfor har jeg selvsagt flettet lokket på fyrstekaken.

Poteter og ost. Poteter og bacon. Poteter og løk. Poter og lam. Poter og fløte. Poteter og gulrøtter. Poteter og erter. Poteter og biff. Poteter og timian. Du blir lei av å lese om kombinasjonene lenge før jeg blir lei av å skrive alle de fantastiske smakene som passer som hånd i hanske for min kjære venn poteten.

I dag har jeg skrevet om tre forskjellige måter å lage bruke poteter på. Jeg har hentet frem Fyrstekake fra glemselen og bruker potetens høye fuktighet til å lage et enda mer saftig fyll til denne klassiske kaken. Jeg er han fyren i klassen din som alltid satt foran på første rad og rakk opp hånden hele tiden, så derfor har jeg selvsagt flettet lokket på fyrstekaken. Det trenger man selvsagt ikke å gjøre, det holder i massevis å stripene oppå hverandre slik at det bare ser ut som om at det er et gitter.

89129314.jpg Foto: Microstock

Pommes boulangere er en gammel fransk klassiker som nok ikke er så kjent som sin berømte fetter, fløtegratinerte poteter. Pommes boulangere lages på akkurat sammen måte, bare at man bruker kjøttkraft istedenfor fløte og de sløyfer ost på toppen. Resultatet er en helt nydelig smaksbombe som passer kjempegodt til alle kjøttretter. Du kan selvsagt bytte ut kjøttkraften med f.eks. grønnsakskraft eller kyllingkraft hvis du heller vil det.

Til slutt kommer en snackvariant som jeg kom over ved en tilfeldighet for noen år siden, nemlig bakte, knuste poteter som fort blir en favoritt. Etter å ha kokt potetene møre og latt dem avkjøle seg litt, så knuser du dem med håndflaten eller en stekespade og steker dem i ovnen. Det blir mykt inni, sprøtt utenpå og du kan ha på hva du vil av krydder og tilbehør. Ikke mye å mislike der, altså.

90744741.jpg

God helg!

Oppskrifter

Fyrstekake

Mørdeig:

325 g hvetemel

150 g usaltet smør

150 g sukker

2 ts bakepulver

4 eggeplommer

Mandelmasse:

225 g hele mandler

225 g melis

½ ts kanel

1 mellomstor kokt potet, uten skall

Hobbykokken_Poteter_Fyrstekake_04.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Fremgangsmåte

Smuldre smør og mel sammen. Pisk sammen eggeplommer og sukker til sukkeret er oppløst og tilsett smør/mel-blandingen. Tilsett bakepulveret til slutt og elt sammen til en jevn masse.

Pakk inn deigen i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet i minst en time, gjerne over natten. Del deigen i to og klem den utover en smurt form, oppskriften er til en form på 22 cm i diameter. Den andre halvdelen skal du etter hvert kjevle ut og kutte i strimler til lokket.

Lag mandelmasse ved å kjøle mandlene i en blender eller kjøkkenmaskin sammen med poteten. Rør inn melis og kanel. Spe evt på en en spiseskje eller to med kaldt vann for å få en jevn masse.

Ha mandelmassen oppi terteformen (som du allerede har kledd med mørdeig). Kjevle den andre halvparten av deigen ut til 3-4 mm tykkelse og stikk ut en runding som tilsvarer formen i diameter. Skjær den opp i 1 cm tykke strimler (bruk gjerne en pizzakutter eller en lang kniv) og legg dem i kryss over mandelmassen. Klem endene ned langs kanten og skjær evt. Til litt på kanten.

Pensle kaken med egg og stek den midt i ovnen uten varmluft på 175 grader i 25-30 minutter, til den er fast og gyldenbrun. Servers gjerne lunken med litt vaniljeis.

Tips: Hvis du har lyst til å se hvordan man lager et perfekt flettet lokk kan du søke på «lattice pastry» på youtube.com.

Hobbykokken_Poteter_Pommes_boulangere_06.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Pommes boulangere

Beregn 3 poteter pr person, oppskriften her er til 4 personer

12 stk, mellomstore poteter

7 dl kjøttkraft, evt annen kraft

30 g smør i skiver (bruk ostehøvel)

Fremgangsmåte:

Kutt potetene i skiver og ha dem i en bolle med kaldt vann. Skyll vekk stivelsen ved å ha dem i kaldt, rennende vann under springen til vannet er helt klart.

Ha potetskivene i en ildfast form og hell på med kraft slik at det så vidt dekker potetene.

Ha smør oppå potetene og stek i forvarmet ovn på 180 grader med varmluft (200 grader uten varmluft) til potetene er møre, ca. 40-50 minutter. Du sjekker at potetene er møre på samme måte som du sjekker at en kake er ferdig. Stikk en pinne ned i potetene, hvis den glir lett gjennom uten særlig motstand, så er potetene møre.

Hobbykokken_Poteter_Smashed_potatoes_01.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Knuste poteter

Beregn 2-3 poteter per person.

Vask potetene (ikke skrell dem) slik at du får alt jord o. l. vekk fra dem. Kok potetene i lettsaltet vann til de er møre, ca. 20-30 minutter.

Hell fra kokevannet og avkjøl potetene litt før du trykker dem ganske flate, enten med håndflaten eller en stekespade.

Pensle potetene med olje og stek dem på 200 grader i ovnen med varmluft til de her litt sprø utenpå, ca. 10-15 minutter. Hvis du liker det kan du gjerne rive litt ost oppå mens du steker dem.

Du kan har forskjellig krydder på potetene, og siden dette egentlig er en glorifisert variant at bakte poteter som kan du fint bruke klassikerne rømme og mais også.