KRISTIANSAND: — Vi kan ikke få ny vaksine før om to uker, sier direktør for distribusjonen i Norsk Medisinaldepot, Hanne Andresen, som leverer til halvparten av alle landets apotek.

Hun bekrefter at de gikk tom for vaksinen fredag formiddag etter en eksplosiv økning i etterspørsel fra hele landet.

— Medieinteressen fikk etterspørselen til å eksplodere, sier Andresen.

Ved Løveapoteket Apotek 1 i Kristiansand ble den siste vaksinedosen solgt fredag formiddag. De har medisinaldepotet som sin leverandør, og kan dermed ikke regne med nye doser på en stund.

— Vi gikk tom i formiddag, og har ikke flere doser å selge, sier apotektekniker Anne Berit Malvik ved Løveapoteket.

Medisinaldepotet vil fredag rette en henvendelse til Folkehelseinstituttet, som sitter på de resterende lagrene av vaksine, for å få mer.

Tomt på mandag

Ved Kvadraturen legesenter i Kristiansand er det i beste fall nok vaksine til å dekke etterspørselen til og med mandag. Overfor Fædrelandsvennen opplyses det at alle som har ønsket vaksine har fått det, men at de vil prioritere strengere mot risikogruppene nå som vaksinelagrene tømmes.

Den samme situasjonen eksisterer ved kommunens vaksinasjonskontor.

— Vi må ha nye forsyninger fra mandag, sier leder for vaksinasjonskontoret, Kristin Holen.

Hun forteller at det har vært inne ekstra mannskaper på vaksinasjonskontoret for å få vaksinert alle som har bedt om det. I fjor bestilte kommunen 7500 doser, og det holdt akkurat så vidt. I år ble samme mengde bestilt, men oppmerksomheten rundt influensaepidemien har fått etterspørselen til å øke.

- Er det mange som er skeptiske til å la seg vaksinere?

— Nei, det virker som skepsisen er på retur, sier Hole.

Laber interesse før jul

Folkehelseinstituttet har meldt at interessen for å vaksinere seg var laber før jul, og det er mangel på vaksine ute i Europa som kan skaffes til Norge.

For sesongen 2012-13 ble det sendt ut 412.000 doser til bruk av risikogruppene, samtidig som 20.000 doser ble sendt ut til de som ikke er i risikogruppene. På toppen av dette hadde frittstående grossister som Norsk medisinaldepot solgt cirka 34.000 doser ved utgangen av november.

Ettersom det tar en til to uker fra man tar vaksinen, til den virker, er det nå på grensen til at det er noen vits å bestille nye doser med mindre de kan være tilgjengelig tidlig neste uke.

— Det anslås at epidemien vil være på sitt høyeste nettopp om et par uker, sier Andresen i Norsk medisinaldepot.

Folkehelsesinstituttet (Fhi) sier pågangen etter vaksine har økt:

— Ja, det har eksplodert de siste dagene, og det har gjort at vi ligger litt etter på leveringen. Det må påregnes forsinkelse i en til to dager, sier Berit Sofie Wiklund, seniorrådgiver i vaksineavdelingen ved Fhi.

Sender ikke ut vaksiner

Det blir ikke sendt ut vaksiner i dag fredag, fordi det er kjølevare som ikke kan stå lagret andre steder enn i kjølerom. Derfor vil fastleger legesentre og sykehus først få nye leveranser tirsdag eller onsdag.

— Vi jobber på spreng og sender ut så fort vi kan, sier Wiklund.

Hun sier Fhi sitter på såpass mye vaksine at det er nok både til risikogrupper og en del andre i tillegg. Men hvis alle nordmenn vil vaksineres, da er det ikke nok.