Mer eller mindre hele landet er nå over grensen for utbrudd av influensa. Svineinfluensaviruset øker mest, særlig på Østlandet.

Det er noen lokale variasjoner, slik at enkelte områder fortsatt kan være under grensen for utbrudd, ifølge Folkehelseinstituttet. Men oversikten over influensasykdom i de siste to ukene før nyttår viser at nesten hele landet er rammet. Verst er det i sør og i øst.

Overlege Sveinung Sørbye ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge er kritisk til at så mange har valgt å stå over årets vaksine. Han tror nesten hele den varslede epidemien av svineinfluensa og to andre typer virus kunne vært unngått dersom flere hadde tatt årets vaksine.

Bare 29 prosent

— Jeg tror store deler av årets utbrudd kunne vært unngått dersom flere hadde tatt vaksine. Det ser ut til at bare en mindre andel av personer i risikogruppene er blitt vaksinert, sier Sørbye til NTB.

Han viser til at bare 29 prosent av alle i risikogruppene lot seg vaksinere under fjorårets influensautbrudd. Og under det store pandemifrykten i 2009 ble hele 45 prosent av befolkningen vaksinert mot svineinfluensa.

Han får langt på vei støtte for sine uttalelser fra divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet. Hun sier det er foreløpig ikke sikre tall på hvor mange som er vaksinert i Norge under årets influensautbrudd, men bekrefter at tallet er relativt lavt. Det kan være flere grunner, mener hun.

— Jeg tror befolkningen er litt vaksinetrøtt. Dessuten opplevde vi at mange sa nei til vaksine da finnene i fjor høst advarte om bivirkninger for dem som allerede hadde tatt pandemivaksine i 2009, sier Nøkleby til NTB.

Helsepersonell verst

Folkehelseinstituttet ønsker at alt helsepersonell skal vaksinere seg, men at oppslutningen blant denne gruppen faktisk er vesentlig lavere enn i risikogruppene.

— I sesongen 2011/2012 var det kun 12 prosent av alle som arbeider i helsesektoren som vaksinerte seg. Av dem som jobber på sykehus tok 17 prosent vaksine, sier Sørbye ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Nøkleby i Folkehelseinstituttet sier det i årevis har vært en utfordring å få ansatte i helsesektoren til å la seg vaksinere mot influensa.

— At mange i helsevesenet selv ikke tar vaksine bidrar sikkert til at flere andre også lar det være, sier hun.

Svineinfluensa øker mest

I forrige uke fikk 2,4 prosent av alle som gikk til legen påvist influensalignende sykdom. Av prøvene som er analysert, har Folkehelseinstituttets laboratorium foreløpig funnet 137 av typen svineinfluensavirus.

Det er også et annet influensa A-virus i omløp, i tillegg til et influensa B-virus. Influensa A-viruset er trolig underrapportert fordi ikke alle laboratorier tester for dette, ifølge Folkehelseinstituttet.

— Likevel synes det klart at A (H1N1), (svineinfluensaviruset) har økt mest den siste tiden, særlig på Østlandet, opplyser Folkehelseinstituttet.

Blir ikke brukt

— Det anslås at omtrent 1 million mennesker i Norge, kanskje 1,5 millioner, har økt risiko for komplikasjoner ved influensasykdom og anbefales influensavaksine, sier Sørbye og viser til at Folkehelseinstituttet i forkant av årets sesong har kjøpt inn 412.000 doser med vaksine.

I tillegg blir 70-80.000 vaksinedoser distribuert via apotek.

— Det er dessuten fare for at FHI blir sittende igjen med mange doser av influensavaksine fordi anbefalingene ikke blir fulgt, sier patologen

Ikke for sent

Svineinfluensaen treffer Norge ulikt. Man har ikke funnet dette viruset i prøvene fra Hordaland og Sogn og Fjordane. Samtidig ser det ut til at Oslo og Østfold er hardest rammet.

Folkehelseinstituttet holder fast ved anbefalingen om at alle i risikogruppene bør få tatt influensavaksine. Det gjelder eldre, kronisk syke og gravide.

— Det er ikke for sent å ta vaksinen, men det haster nå. Vi er allerede to uker inne i et utbrudd som normalt varer i åtte uker, sier Nøkleby. (©NTB)