Torsdag åpner skoler og barnehager, og da vil smitten av svineinfluensaen spre seg for alvor, mener epidemieksperten Preben Aavitsland. Torsdag åpner skoler og barnehager, og da vil smitten av svineinfluensaen spre seg for alvor, mener epidemieksperten Preben Aavitsland. Foto: odd-inge rønning uleberg

Torsdag eksploderer influensaepidemien

Når skoler og barnehager åpner torsdag, eksploderer influensaepidemien.

KRISTIANSAND: — Influensaepidemien var på vei oppover før jul, men dempet seg i juleferien fordi skoler og barnehager var stengt. Når de åpner igjen i morgen vil spredningen starte for alvor, sier Preben Aavitsland.

Kristiansanderen Aavitsland er lege med bred bakgrunn i epidemiologi, folkehelse, kommunikasjon og beredskap. Han jobbet i Folkehelseinstituttet (FHI) fra 1991 til 2012, hvorav ti år som Norges statsepidemiolog og sju år beredskapsdirektør. Han var helt sentral under svineinfluensa-epidemien i 2009/2010. Han bekrefter at folk har grunn til å være reddere for svineinfluensaen enn de to andre influensavariantene som nå sprer seg blant folk:

— Ja, det vil jeg si. Svineinfluensaviruset er hissigere enn de to andre i vinter. Det kommer til uttrykk ved at det i større grad kan gi alvorlig sykdom hos unge og friske som eller ikke i like stor grad blir alvorlig syke, sier Aavitsland.

- Hvor alvorlig blir denne epidemien i forhold til pandemien i 2009?

— Jeg tror ikke det blir så mye som den gangen. Grunnen til at den kommer nå er jo at immuniteten er svekket etter 2009, sier Aavitsland

En helsesøster gjør klar en dose Pandemrix. Torsdag kan svineinfluensa-epidemien eksplodere. Foto: Reuters / Scanpix

Da ble 45 prosent av befolkningen vaksinert og mange hundretusen fikk infeksjon, som gir immunitet i etterkant. Det førte til nesten fravær av influensa vinteren 2010 og 2011.— Men de landene som vaksinerte få, på kontinentet og i Storbritannia har de hatt influensa hver vinter, sier Aavitsland.

Han regner med at influensaepidemien først vil nå toppen mot slutten av januar måned.

Selv om sykehus over hele landet merker en kraftig økning i antall pasienter med influensa etter nyttår, avviser Folkehelseinstituttet at det er snakk om en pandemi. Ved Sørlandet sykehus ble det onsdag rapportert om 24 tilfeller, mens det ved Akershus universitetssykehus (Ahus) ble meldt om at 181 er smittet av svineinfluensa. Bare på de to første dagene i 2013 har 20 nye pasienter fått påvist smitten.

FHI venter på rapportering fra 201 legekontorer over hele landet. De vil melde inn hvor mange pasienter de har møtt med influensa. Videre har instituttet også avtaler med 50 leger som sender inn smitteprøver til analyse.

- Flere har fått erstatning fordi de fikk narkolepsi av influensavaksinen Pandemrix. Vil du råde folk til å ta denne likevel?

— Nei, den er ferdig som produkt, den lages og selges ikke lenger. Men den ordinære vaksinen anbefaler jeg risikogrupper å ta.

- Hvorfor er virkningen av vaksineringen I 2009 svekket?

— Fordi alle influensavaksiner har begrenset varighet, derfor anbefaler vi en ny vaksinering hver høst.

- Har du vaksinert deg?

— Nei, ikke i år. Men jeg kjøpte i dag til sønnen min som er tre år, sier Aavitsland som nå driver nettstedet epidemi.no med forskning og rådgivning rundt epidemier og beredskap.