KRISTIANSAND: I dag begynte Sørlandet sykehus å analysere influensaprøvene selv. Og svarene onsdag ettermiddag viser at svineinfluensaen har nådd Sørlandet.

— 24 av 30 prøver som vi har analysert, er svineinfluensa. Vi begynte å analysere prøver for i dag og litt bakover i tid. Det ser nå ut som om svineinfluensa blir den dominerende sesonginfluensa i år, sier Sølvi Noraas, avdelingsoverlege for medisinsk mikrobiologi ved Sørlandet sykehus.

Fra før har Folkehelseinstituttets analyser påvist minst fem tilfeller av svineinfluensa på Sørlandet. Så langt har ingen av de som har vært syke blitt inlagt på sykehuset.

— Vi har ikke opplysninger om at disse har blitt alvorlig syke. Jeg har personlig kjennskap til enkelte av de som har vært smittet av svineinfluensa, og vet at disse har vært hjemme, sier Noraas.

Sendt inn jevnlige prøver

Fra og med uke 40 har Sørlandet sykehus hver uke sendt prøver av de fem første positive influensatilfellene til Folkehelseinstituttet (FHI).

Det er to hovedtyper influensavirus: A og B. Svineinfluensa tilhører type A, mens type B gir mindre alvorlig sykdom.

Det første tilfellet av svineinfluensa ble avdekket i november.

— Nå er det vanlige hygieneråd som gjelder. Hvis du er syk, bør du la være å gå på besøk eller få besøk, slik at du ikke smitter andre, sier Noraas.

Sterk økning før nyttår

Sørlandet sykehus har telt influensatilfeller siden uke 40. Siste uka før nyttår eksploderte antall positive A- prøver.

— I uke 51 undersøkte vi 111 pasienter, og kun fire prøver var positive med influensa A. I uke 52 undersøkte vi 78 personer, og da var 22 prøver positive for influensa A , opplyser avdelingsoverlege Sølvi Noraas.

Nå viser altså prøvevarene at de fleste tilfellene er svineinfluensa.

- Hva skyldes denne store økningen?

— Det er den naturlige gangen i en sesonginfluensa. Hittil i sesongen har det vært gangske likt fordelt mellom de tre aktuelle influensatypene. Her på Sørlandet har vi dog hatt en liten overvekt av influensa B fram til jul.

- Revansj for svineinfluensa

Smittevernlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr, anbefaler folk å vaksinere seg.

— Disse nye prøveresultatene viser at svineinfluensaen tar en solid revansj. Det betyr at immuniteten vi fikk etter pandemien, er i ferd med å svekkes, sier Haarr.

Selv ble han vaksinert mot sesonginfluensa i dag.

— Hos de aller fleste er dette en svært mild sykdom. Mange merker ikke engang at de har hatt den. Men de som blir syke, blir mer syke enn vanlig. I en vanlig influensaepidemi blir mange lagt inn på sykehus. Når svineinfluensaen dominerer, er det kanskje litt yngre mennesker som blir innlagt, sier Haarr.