KRISTIANSAND: — Folk er reddere for svineinfluensaen enn vanlig influensa. Det merker vi på alle spørsmålene, sier sykepleier Anne Mette Smithens ved legevakten i Kristiansand.

Hun merket influensahenvendelsene begynte å komme allerede da hun var på vakt før julehelgen. Under vaktens hennes i romjulen økte antall henvendelser både på telefonen og i oppmøte.

Kraftig økning

— Fra nyttår har vi merket en kraftig økning, sier Smithens.

Onsdag ettermiddag bekreftet Sørlandet sykehus at prøver fra 24 sørlendinger viste smitte av svineinfluensa.Pappa Bysheim sitter med datteren på fanget i venterommet på legevakten. Øynene hennes er matte av feber og hun er slapp og trett.

40 i feber

Hun har vært sår i halsen, hatt øreverk, hostet og feberen har steget til 40.

— Hun fikk influensadiagnose tredje juledag, men siden da er det bare blitt verre. Nå har hun ikke spist på en stund, og i går orket hun ikke drikke mer heller. Nå er hun tørr i bleia, og da tok jeg henne med hit, forteller han og stryker jenta si over kinnet. Hun fyller to år i mars.

Svineinfluensa

Han er redd det er svineinfluensa. Mer redd for om det er svineinfluensa enn en annen type. Han husker godt de dramatiske ukene i 2009 da svineinfluensa-hysteriet rammet vel så hardt som selve sykdommen.

— Jeg tenker jo på hva svineinfluensaen gjorde med dyrene også, det var veldig alvorlig, sier han.

Sykepleier Smithens forteller at mange deler Bysheims opplevelse. Hun har ikke statistikk på hvor mange som har henvendt seg til legevakten de siste to ukene med mistanke om influensa, men kan utvetydig slå fast at antall henvendelser har akselerert.

Sprer seg

— Svineinfluensaen sprer seg på Sørlandet nå, sier hun.

Det sitter flere på venterommet på Legevakten, men de har ikke lyst til å snakke med Fædrelandsvennen. Vi hører hosting og harking fra noen av dem når vi går ut, og Ole Georg Bysheim får komme inn til legen med jenta si.