KRISTIANSAND: — Jeg har lært det helt av meg sjøl, forteller Jacob Bjarke Bellaiti (5) tydelig stolt da Fædrelandsvennen gjester Møllestua barnehage på Grim.

Første dag etter skoleferien var det varslet at svineinfluensaepidemien ville eksplodere. Men ved en av Sørlandets største barnehager, med 100 plasser, var det ikke meldt om tilfeller av svineinfluensa mandag.

- Tar dere spesielle forholdsregler i dag?

— Vi ble veldig bevisste sist (i 2009, journ.anm.), og det sitter nok litt igjen sånn at vi nå skjerper oss litt ekstra ved en ny epidemi. Når barna vasker hendene, gjøres det grundig mellom fingrene. Når de nyser eller hoster, snur de seg bort og holder armen foran, forklarer pedagogisk leder Grethe Jonassen.Svineinfluensa er ikke tema i barnehagen, små og store bare forsøker å følge rutinene de er drillet i. Heller ikke foreldrene har vist tegn til panikk foreløpig.

Oppvekstdirektøren i Kristiansand håper det ikke utarter til hysteri denne gang.

— Jeg har ikke fått melding fra skoler eller barnehager om spesielle forhold. Vi føler nok situasjonen er litt overdramatisert. Det høres kanskje mye ut med 24 tilfeller ved Sørlandet sykehus, men folkehelseinstituttet har ikke gått ut med noen spesiell anbefaling om vaksine som i 2009. Folk blir smittet, sånn er det bare, uttaler Arild Rekve.

- Og foreldre skal forholde seg til sykdom som normalt?

— Ja, om barna har feber eller dårlig allmenntilstand, skal de holdes hjemme, svarer oppvekstdirektøren.

Det vil nok enda gå noen dager før fraværet blir større enn normalt, antar enhetslederen ved Møllestua.