Det er viril vakker vår ute. Alt er i støpeskjeen, også norsk fotball. Det er spilt en av i alt 30 runder. Det er ikke tiden for bastante konklusjoner vi kan komme til å angre på når det samme løvet som nå kommer har falt igjen i november. Likevel, her er fem ting vi lærte av første runde.

— Rosenborg har brukt vinteren godt

Det meste klaffet for Pål André Helland og Rosenborg i sesongåpningen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Kåre Ingebrigtsen hadde to oppgaver da han overtok som trener i RBK i fjor. Det viktigste var å få laget til å vinne kamper. Nesten like viktig var det å framstå som gjenkjennelige, gå tilbake til røttene, til en tid der de både vant og underholdt.Vi så klare tegn mot slutten av fjoråret på at det kunne lykkes. Det inntrykket ble forsterket mot hjelpeløse Aalesund i første runde.

Samhandling er et vanskelig fotball-ord. Enkelt forklart handler det om at flest mulig med samme drakt tenker likt. Gjør de det så kan laget ligge ett trekk foran motstanderne i hodet, og på banen. Det gjorde RBK gjennom samtlige 90 minutter i premieren. Greier de det samme når motstanderne møter dem med et bedre "motspill" blir dette en svært trivelig sesong i Trondheim.

— Molde kan få et effektivitetsproblem

Moldes Ola Kamara fant ikke nettmaskene for sin nye klubb. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Romsdalingene scoret 62 ganger i fjor, kun RBK scoret flere. Mot Odd i premieren skapte de blå mange— og store sjanser. Den eneste som scoret var imidlertid Mohamed Elyounoussi, på det som ikke egentlig var noen målsjanse. Daniel Chima Chukwu er borte, mens Fredrik Gulbrandsen og Mushaga Bakenga restituerer seg etter langvarige skader. Det er tre spillere som nesten garantert alle hadde gjort en forskjell da Odd reiste hjem med tre poeng fra Aker Stadion.I en kamp kan det være tilfeldig , og Molde spilte en god kamp. Det blir likevel avgjørende og interessant om Ola Kamara , Sander Svendsen og Tommy Høiland kan levere det antallet scoringer som sikrer et nytt ligamesterskap til forhåndsfavorittene.

— Nykommerne er godt rustet

Christian Gauseth (nr. 11) jubler etter at Sanel Kapidzic scoret Mjøndalens seiersmål mot Viking. Foto: Digitalsport

Sandefjord, Mjøndalen og Tromsø rykket opp. På deres tre kamper endte de med totalt to baklengsmål, og to av dem vant. Det forteller flere ting. Nivåforskjellen mellom de rundt 20 beste lagene i norsk fotball har vært relativt liten over lang tid, og de som rykket opp kan ha prioritert riktig.For å overleve som nykommer handler mye om å være "god på grunnmur". Du må være ryddig defensivt organisert, du må løpe minst like mye som motstanderne, og duellere med hjerte og sjel.

Selv om Tromsø tapte har de også disse egenskapene, og blir garantert en trøblete motstander for mange. Mjøndalen beviste de vi vet fra før, at "en gjeng kan slå alle" hvis de bare står godt nok sammen. Sandefjord og Lars Bohinen pekte nese til oss som har antydet at de manglet nødvendig kvalitet i begge ender av banen. Alle tre vil nesten garantert få tyngre tider. Ingen av dem blir trolig en ren kasteball.

— Vålerenga mener alvor

GLEDE: Vålerenga-kaptein Christian Grindheim (t.h.) jubler sammen med lagkamerater etter å ha scoret VIFs første mål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Kjetil Rekdal har brukt to sesonger til å bygge et delvis nytt lag i Vålerenga. Nå ser vi konturene av et mannskap som kan forsvare seg langt bedre enn det vaklevorne byggverket som litt for ofte raste sammen både i fjor og i 2013. En enkel grunn kan være at hele bakre ledd snakker samme språk og har samme soneforsvar i ryggmargen. Det gjør det lettere å få fire ganger en til å framstå som en ganger fire.Offensivt har de såpass mange gode enkeltspillere med så mange forskjellige egenskaper at de alltid bør være farlige, nesten uansett kampbilde. Derfor handler mye om å få det defensive til å sitte.

Målt ut fra de første 90 minuttene , mot en god motstander, ser det lyst ut.

— Dommerne blir diskutert i år også

Norske dommere er gode. Det betyr ikke at de er feilfrie. Det betyr dessverre heller ikke at ikke feilene de gjør kan ha avgjørende betydning for resultatet. Det opplevde vi i første runde.

I Mjøndalen var det helt ubegripelig at ikke Brage Sandmoen fikk med seg det som må ha vært et av sesongens klareste straffespark da Veton Berisha ble meid ned av keeper Ivar Forn. Det var like ubegripelig at ingen av de andre i teamet så det. Det er ryddig at sympatiske Sandmoen la seg flat etter kampen., men det hjelper Viking lite der og da.

I Tromsø burde etter min mening TIL hatt frispark for en dytt i feltet på corneren som ga Sarpsborg kampens eneste scoring. Dommer Ola Hobber Nilsen var ikke enig, og godkjente målet. Det var forskjellen på en ok start for begge lag, eller en drømmestart for Sarpsborg og tung start for TIL.