Tennisverdenens øyne er i disse dager rettet mot Wimbledon-turneringen i London. Nå har imidlertid uttalelser fra den ukrainske elitespilleren Serhij Stakhovskyj, som ikke har deltatt i Wimbledon i år, vekket harme i tennismiljøet.

I august 2012 gjenga Tennis World USA et Stakhovskyj-intervju, der han uttalte at kvinnelige spillere ikke bør få like mye betalt som menn.

Nå kommer han med kontroversielle uttalelser om homofile.

Her jubler Serhij Stakhovskyj etter sitt livs triumf på tennisbanen, da han slo selveste Roger Federer ut av Wimbledon i 2013. Foto: AP

I et intervju med det ukrainske nettstedet xsport.ua, gjengitt av den engelskspråklige bloggen letsecondserve.com, får tennisstjernen spørsmål om hvorvidt han tror det finnes noen «seksuelle minoriteter» på ATP-touren (tennissportens eliteturné, journ. anm.).— På ATP-touren har vi en normal atmosfære. Dersom det fantes noe, ville vi visst om det, for det er en veldig lukket sirkel. Tidligere har det vært snakk om Gasquet, Nadal og til og med om Federer. Jeg vil ikke være bombastisk om hele touren og de nye guttene, som akkurat har begynt, men i stammen av topp 100 er det definitivt ikke homofile, sier Stakhovskyj, som er rangert som verdens 49. beste spiller på ATP-rankingen.

— Han har ingen anelse

Intervjuet har en munter tone, og det blir flere ganger fortalt at Stakhovskyj ler.

Ukraineren blir på et senere tidspunkt konfrontert med at den tsjekkiske tennislegenden Martina Navratilova, som nå jobber som TV-ekspert, tror det finnes homofile på ATP-touren.

— Hun kan tro det om kvinnegarderoben. Hun har ingen anelse om hva herretennis er og hun har ingenting med det å gjøre. På kvinnetouren er nesten halvparten av spillerne lesbiske. Kan du forstille deg? Halvparten! Så jeg vil definitivt ikke sende datteren min for å spille tennis.

- Hun har ingen anelse om herretennis, sier Serhij Stakhovskyj om Martina Navratilova. Her er Navratilova på plass under premieseremonien etter French Opens kvinnefinale i juni, som Serena Williams vant. Foto: REUTERS

Intervjueren: — La oss forestille oss, at om 25 år, kommer Taisia (Stakhovskyjs datter) og sier at «Pappa, jeg skal gifte meg med en tennisspiller». Hvordan ville du reagert?- Jeg ville skutt! I begynnelsen, med en gang min datter ble født, skjønte jeg at jeg trenger å skaffe meg en pistol, bevæpne meg selv, sier Stakhovskyj og ler, før han legger til:

— Men seriøst, jeg vil alltid respektere min datters valg. Jeg vil tro at mye innen dette temaet handler om foreldrene. Jeg mener, at hvis jeg og Anfisa (kona, journ. anm.) oppdrar henne bra, vil hun velge noen som er verdig.

— Latterlige sitater

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter Stakhovskyjs kommentarer.

— Jeg er spent på ATPs reaksjon på Stakhovkyjs uakseptable kommentarer. En mulighet til å ta et sterkt standpunkt mot homofobi, skriver Brett Haber, kommentator i Tennis Channel, på sin Twitter-konto.

— At Stakhovskyj er homofob er omtrent en like stor overraskelse som at Serena slår Sjarapova, skriver tennisjournalisten Hanna Wilks på sin Twitter-konto.

— Stakhovskyj representerer alle rangert blant 51-100. Jeg håper at alle i det rankingsjiktet blir spurt om hans latterlige sitater, skriver Juan José Vallejo, som skriver om Tennis for magasinet Rolling Stone, på sin Twitter-konto.

— Sexist, kvinnehater, homofob

Det virker imidlertid som at Stakhovskyj føler seg misforstått. Ukraineren kom med to syrlige Twitter-meldinger torsdag kveld.

— Jeg ble en gang fortalt: «Ikke diskuter med en dum person. Han vil ta deg ned på sitt nivå, og der vil han beseire deg med sin erfaring.» God natt, skrev Stakhovskyj på Twitter.

— Sexist, kvinnehater, homofob..... Glemte jeg noe? Dere gjorde dagen min, fortsatte han, og la til et bilde der han spiller mixed double.

Stakhovskyj har vært en profesjonell tennisspiller siden 2003. Han høyeste rangering noensinne er 31. plass. Han har aldri nådd lengre enn tredje runde i en Grand Slam-turnering.

I semifinalene av årets Wimbledon-turnering er det forøvrig kjente navn som dominerer. Fredag møtes Novak Djokovic og Richard Gasquet i den ene semifinalen, mens Andy Murray og Roger Federer barker sammen i den andre.