Det er ingen tvil om at Wimbledon, som i år arrangeres for 129. gang, er en tradisjonsrik tennisturnering. Og arrangøren verner om sine lange tradisjoner — på godt og vondt.

Nå skaper nok en gang kleskoden debatt.

I utgangspunktet skal nemlig alle spillernes klesplagg, fra topp til tå, være hvite.

Akkurat hvor nøye arrangøren er på dette, fikk det canadiske stjerneskuddet Eugenie Bouchard (21) oppleve da hun tapte for kinesiske Duan Yingying på tirsdag.

Duan Yingying overrasket ved å slå ut Eugenie Bouchard. Foto: REUTERS

Canadiske Bouchards sko, skjørt, trøye og caps var, som seg hør og bør, hvite.BH-stroppen hennes var imidlertid svart. Derfor fikk hun tilsnakk av den svenske dommeren Louise Engzell.

— Jeg var ikke klar over det i det hele tatt. Ingen hadde advart meg om min BH, sa Bouchard til Daily Mail etter kampen.

«Rampete skolejenter»

I verdenspressen er det uenighet rundt hva dommer Engzell sa til Bouchard. Aftonbladets versjon er at Eugenie Bouchard måtte bytte BH. Bilder fra kampen tyder også på at hun skiftet underveis.

Britiske Daily Mail skrev imidlertid at regelbruddet ikke fikk konsekvenser for Bouchard.

New York Times-journalisten Ben Rothenberg skrev på sin Twitter-konto at dommer Engzell rapporterte inn regelbruddet. Dette har arrangøren senere avkreftet.

Uansett har det vekket oppsikt at dommeren i det hele tatt viet oppmerksomhet til den lille svarte streken som gikk over skuldrene til tennisstjernen.

I en spalte for The Telegraph skriver Claire Cohen er blant dem som mener at arrangøren bør la farget undertøy forekomme uten tilsnakk.

— Tennis er en av de eneste idrettene er kvinnenes spill er nesten likestilt med mennene, om ikke i sponsor- eller premiepenger, skriver Cohen, før hun legger til:

— Kan vi vær så snill slutte å behandle spillerne som rampete skolejenter?

Federer: — Latterlig

I regelverket heter det at undertøy som kan være synlig under kampen «må være hvitt, bortsett fra en kant med farge som ikke kan være bredere enn en centimeter». Tidligere år har reglene for undertøy vært mindre strenge.

Flere spillere har tatt til orde for at reglene er for strenge. Den fortsatt aktive tennislegenden Roger Federer (33) stemplet Wimbledon-reglene som «latterlige» etter at han spilte i en lilla skjorte under French Open-turneringen i Paris.

Her spiller den sveitsiske tennisstjernen Roger Federer i lilla trøye og rosa/oransje shorts under French Open i juni. Antrekket kunne aldri blitt tillatt i Wimbledon. Foto: REUTERS

— Hvitt, hvitt, helhvitt. Jeg synes det er veldig strengt. Min personlige mening: Det er for strengt, sa Federer, som selv har vunnet Wimbledon syv ganger, ifølge Daily Mail.Amerikaneren Bethanie Mattek-Sands (30), som overrasket ved å slå ut stjernespilleren Ana Ivanovic på onsdag, reagerer også.

— Det har blitt litt for mye. Jeg pakket faktisk noen av skjørtene med farget undertøy og det er åpenbart ikke lov i år, sier Mattek-Sands, i henvisning til at regelverket har blitt strammet inn ytterligere før årets turnering.

Norsk tennissjef: — Ganske stilig

All kritikken til tross, Øivind Sørvald, idrettssjef i Norges Tennisforbund, har sansen for at Wimbledon holder tradisjonene ved like.

— Jeg har ikke noe problem med det. Jeg synes det er ganske stilig at det alt er hvitt, sier Sørvald til Aftenposten.

— Engelskmennene kjører denne turneringen annerledes enn resten. Det er for eksempel ingen reklameplakater, og de spiller på gress. Det er også spesielt at de har bestemt seg for hvitt.

— Innimellom er det noen som har et problem med det, men Bouchard sa jo at hvis hun hadde visst det, hadde hun ikke gjort det. De fleste innfinner seg med regelverket. Tennis er mer populært enn noensinne, og en halv million mennesker kommer og ser. Noe riktig gjør de jo, sier Sørvald.

Han sier at de norske spillerne som skal spille i juniorturneringen, Viktor Durasovic og Casper Rudd, begge er informert om regelverket.

Tennisfesten i London varer forøvrig helt til 12. juli.