Etter hver kamp er spillerne i Wimbledon-spillerne programforpliktet til å stille på pressekonferansen. Det er til tider svært turbulente seanser.

Ved flere tilfeller under årets turnering har tennisstjerner reagert kraftig på spørsmålene de har fått av journalister.

— Ja, de tjener mye penger, men de er mennesker også, sier Øyvind Sørvald, idrettsjef i Norges Tennisforbund.

Han har merket seg at flere situasjoner fra presserommet har vekket oppsikt under Wimbledon-turneringene. Nick Kyrgios, Caroline Wozniacki og Tomas Berdych har alle reagert med en blanding av sinne og vantro over spørsmål stilt av journalister under turneringen.

— De reiser 11 måneder i året, og er under konstant press. Det er selvfølgelig vanskelig å alltid oppføre seg overfor media, som graver og spør på jakt etter en vinkel. Noen blir sikkert litt lei, sier Sørvald.

Vi har også spurt en journalistprofessor om hva som er greit å spørre om på en pressekonferanse. Se svarene nederst i saken.

Her er fem av spørsmålene som har skapt mest furore under Wimbledon:

«Har du en hilsen til eksen din?»

Mandag røk Caroline Wozniacki røk ut av Wimbledon mandag, og var naturligvis ikke i sitt beste humør da hun møtte pressen i etterkant. Dermed var det kanskje ikke verdens beste idé å spørre dansken om eksen.

«Har du en hilsen til Rory McIlroy, som skadet ankelen i dag?», sa en journalist.

Wozniacki bet seg i underleppen og sendte et kaldt blikk i retning journalisten. Så snudde hun hodet mot en Wimbledon-ansvarlig, som til slutt sa «vi holder oss til tennisspørsmål».

Så skal pressekonferansen ha blitt avsluttet.

Caroline Wozniacki tapte for Garbine Muguruza i Wimbledon mandag, og nektet senere å svare på spørsmål om eksen Rory McIlroy. Foto: AP

Wozniacki var forlovet med golfstjernen McIlroy til mai 2014. Senere har dansken hevdet at McIlroy avsluttet forholdet i en ti minutter lang telefonsamtale. Spørsmålet har skapt reaksjoner i sosiale medier.— Du ville vært fristet til å trekke tilbake akkrediteringen til vedkommende som stilte Wozniacki det McIlroy-spørsmålet, skrev sportsjournalist i Newstalt Raf Diallo på sin Twitter-konto.

Wozniacki tente forøvrig til da en journalist stilte for mange spørsmål om motstanderen hennes tidligere i turneringen. Les mer om den hendelsen her.

«Hvordan takler du mensen?»

Tsjekkiske Petra Kvitova røk ut av turneringen i tredje runde. Hun ankom imidlertid London som tittelforsvarer, etter fjorårets finaleseier over Eugenie Bouchard fra Canada. Det var imidlertid ikke backhand og forehand som var tema under en pressekonferanse før turneringen.

En kvinnelig journalist spurte nemlig Kvitova hvordan kvinnelige toppspillere takler å spille med mensen. Ifølge den engelske avisen The Times ble spørsmålet møtt med latter fra salen, som hovedsakelig var fyllt opp av mannlige journalister.

Kvitova imponerte mange med sitt svar.

— For å være ærlig, jeg synes det er ganske tøft. Jeg har selvfølgelig opplevd det. Det er aldri lett å takle en tøff ting til, sa Kvitova.

Senere har tsjekkeren fått skryt for sitt ærlige svar. Blant annet har The Telegraph berømmet henne for å bryte med «tennisens siste tabu».

«Prøver han å gjøre narr av meg?»

Tomas Berdych tapte for Gilles Simon i fjerde runde mandag, og er dermed ute av turneringen. Det var det nok mange som ikke hadde fått med seg. Det var imidlertid ikke alle som fikk sin uvitenhet avslørt i all offentlighet.

Etter kampen spurte imidlertid en journalist Berdych om hvorvidt han «følte seg bra i inngangen til kvartfinalen». Slik fortsatte samtalen:

Berdych: — Hva? Unnskyld meg?

Tomas Berdych tapte for Gilles Simon mandag. Det er en faktaopplysning en journalist gjerne skulle ha fått med seg. Foto: AP

Journalisten: — Føler du at formen din er god på vei inn i kvartfinalene?Pressekontakt: - Han tapte. Han (journalisten) har åpenbart mange kamper å dekke.

Berdych: - Vet han det, eller prøver han å gjøre narr av meg?

Journalisten: - Nei. Unnskyld, unnskyld.

Dermed var det i stedet journalisten som stjal overskriften. Fox Sports Australia, Bleacher Report og USA Today er blant mediene som har omtalt uhellet.

«Prøvde du å returnere servene?»

Australieren Nick Kyrgios er kjent for å ha én av tennissportens korteste lunter, men det virker det at enkelte ikke lar seg skremme.

Etter at Kyrgios ble sendt ut av Wimbledon av franskmannen Richard Gasquet, ble han presset på om hvorvidt han hadde gjort sitt beste gjennom hele kampen.

Nick Kyrgios var irritert på pressekonferansen etter kampen mot Richard Gasquet. Foto: REUTERS

Bakgrunnen for beskyldningen var at Kyrgios tilsynelatende kun prøve på spektakulære skudd og lot noen server passere i det andre settet mot Gasquet, etter han han hadde fått en dårlig start på settet.— Selvfølgelig prøvde jeg, sa en tydelig irritert Kyrgios.

Da han senere fikk oppfølgingsspørsmålet «prøvde du å returnere servene?», rant begeret over.

— Har du lyst til å returnere Richard Gasquets serve, sa Kyrgios til journalisten

— Jeg skal gi deg en racket og så får vi se hvor mange ganger du kan returnere servene hans, fortsatte han.

Se hele den bisarre pressekonferansen med Kyrgios her.

- Man kan til og med være frekk

Svein Brurås er professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda og forfatteren bak læreboken «Etikk for journalister». Han mener hva som er greit å spørre om på en pressekonferanse avhenger av konteksten.

— Det er ingen regler for hva man kan spørre om. Noen journalister dummer seg ut, men det er vanskelig å treke en grense. Det kommer an på sammenhengen, sier Brurås.

Han gir likevel et generelt råd til journalister.

— Det er enkelte ting publikum er nysgjerrige på, som likevel blir spekulativt hvis journalister spør om. Man kan gjerne være pågående, og til og med frekk, så lenge det er sakelig, sier Brurås.

Tirsdag spilles forøvrig de første kvartfinalene i Wimbledon.