Nick Kyrgios fra Australia har tidvis imponert i Wimbledon denne sommeren. Mandag røk han imidlertid ut for franske Richard Gasquet i fjerde runde.

Kyrgios kan uansett regne med massiv støtte fra hjemlandet.

Nick Kyrgios gliser under mandagens kamp mot franskmannen Richard Gasquet. Foto: REUTERS

Nå har imidlertid en underlig trend oppstått blant Kyrgios' supportere. Fansen har nemlig begynt å smøre sine ansikter med Vegemite, et erketypisk australsk pålegg, for å vise sin støtte.Det har kommet påstander om at trenden er rasistisk, men Kyrgios selv har omfavnet den og uttrykt takknemlighet overfor sine supportere.

— Dette er så kult

Det hele begynte natt til søndag, da en supporter kontaktet Kyrgios med følgende melding:

«Hvis du svarer på dette, vil jeg dekke ansiktet mitt med Vegemite».

Drøye ni timer senere kom svaret fra Kyrgios.

Her er korrespondansen mellom Kyrgios og supporteren, som altså endte med et ansikt fullt av pålegg. Foto: Nick Kyrgios' offisielle Facebook-side

— Oi! Hvor er ansiktet fullt av Vegemite!? Hvis du sender det til meg, publiserer jeg det på siden min, skrev tennisstjernen.Det tok ikke lang tid før bildet dukket opp. Kyrgios var henrykt.

— HAHAHAHAHAHHAHA, dette er så kult. Tusen takk for støtten, mann. Jeg vil publisere det nå. Det blir ikke mer australsk enn å støtte sine lokale og et ansikt fullt av Vegemite, skrev Kyrgios til supporteren.

Sammenlignes med «blackface»

Etter den første supporterens Vegemite-stunt, har det hele utviklet seg til å bli et internettfenomen. Blant annet sendte tre småjenter et bilde der de smiler, alle med Vegemite smurt utover ansiktet.

— Så, dette har på en måte tatt av. Fans dekker til ansiktene sine med merkelige og vidunderlige ting, skrev Kyrgios på Facebooksøndag.

Noen supportere valgte også å bruke sjokoladepålegget Nutella for å hylle Kyrgios.

Enkelte har stemplet trenden som rasistisk, og sammenlignet det med «blackface», en type teatersminke med opphav i USA, som ble brukt for å portrettere svarte personer.

— Hvorfor smører Nick Kyrgios' fans ansiktene sine med Vegemite og Nutella? Gode intensjoner eller ikke, dette ser ut som «blackface», skrevén bruker.

— Dette er akkurat den type underliggende rasistisk tull jeg ser på daglig basis, som folk later som ikke eksisterer, skrev en annen.

Kyrgios ser imidlertid tilsynelatende intet galt med trenden, og i sosiale medier har også flere brukere tatt det underlige påfunnet i forsvar.

— Det er ikke rasistisk. Det første bildet var med Vegamite, som er det mest australske som finnes. Det har ingenting med hudfarge å gjøre, skrev en Twitter-bruker.