Torsdag rystet Dustin Brown stjernen Rafael Nadal ved å slå ut den tidligere mesteren i andre runde av Wimbledon. 30-åringen markerer seg ikke bare med blendende tennis. Han er lett gjenkjennelig i det ofte konservative tennismiljøet. Brown har ikke klippet de velkjente rastaflettene på 19 år. På tungen har han en piercing.

Veien frem til turneringens største sensasjon startet i Nord-Tyskland. Tysk-jamaicaneren drev med blant annet håndball, fotball og judo i barndommen. Åtte år gammel bestemte han seg for å satse på tennis. Brown tvilte ikke på situasjonen i det hele tatt.

− Jeg vil bli suksessfull. Jeg droppet fotballen og satset på tennis fordi jeg ikke ville ende med å spille for en ukjent fotballklubb på et ukjent sted, sa Brown til den britiske avisen The Guardian.

Brown har slått Nadal før

Dustin Brown fra Tyskland slo ut Rafael Nadal fra Wimbledon torsdag. Foto: Pavel Golovkin, AP Photo

Torsdagens seier var nemlig varslet. Brown er en av få spillere som har vunnet flere kamper mot Nadal enn han har tapt. I fjor vant han en gresskamp i turneringen Gerry Weber Open, som er oppvarmingsturneringen til Wimbledon. Da var Nadal rangert som verdensener. Brown fant navnet sitt 77 plasser lengre ned på rankinglisten.

Har du fått med deg Wimbledons siste kontrovers? Eugenie Brochards BH-stropp utfordrer kleskoden.

Noen uker senere måtte Brown gi tapt på Wimbledons plettfrie, grønne gress allerede i andre runde.

Sensasjonen reiste Europa rundt i bobil

Det jamaicanske tennismiljøet er lite. Familien flyttet tilbake til farens hjemøy da Dustin var 12 år. Da han noen år senere var klar for europatouren, kjøpte foreldrene inn en bobil til sønnen sin. Uten støtte fra tennisforbundet på Jamaica sov og kjørte Brown Europa rundt i bobilen.

I 2010 var billånet endelig nedbetalt. Det var samme år som Brown kom inn på topp 100 på verdensrankingen for første gang. Reisen hadde vært lang.

− Ting var helt annerledes på Jamaica enn i Tyskland. I Tyskland hadde jeg Game Boy, kabel-TV og masse ting. Da jeg kom til Jamaica skjønte jeg at det er andre ting her i livet som er viktigere. Det kan godt hende at jeg aldri ville vært hvor jeg er i dag uten å ha flyttet dit, sa han i fjor.

Nektes inngang på utesteder

Viktor Troicki blir Dustin Browns motstander i tredje runde. Her kysser han til publikum etter seieren i andre runde. Foto: Reuters, Toby Melville

Som mørkhudet mann hevder Brown at han har møtt rasisme og fordommer i et ganske stort omfang i Tyskland. Til tider har det vært vanskelig å komme inn på barer eller nattklubber. I fjor fortalte han om de ubehagelige opplevelsene til papirutgaven av The Observer.

− Jeg skiller meg så klart ut. Da jeg var yngre var det mange problemer, både på skolen og på tennisbanen. Som regel går det fint, jeg er blitt vant til det, forteller tyskeren .

− Noen ganger er det dessverre et stort problem. Det er ganske kjedelig når vi drar ut som en gruppe på seks-syv mann og ingen kommer inn på utestedet på grunn av meg, legger han til.

I 3. runde møter Brown serbiske Viktor Troicki.

Novak Djokovic er en av årets aller største favoritter. Les om hvordan han opplevde barndommen i et krigsherjet Serbia.