— Jeg er den dårligste av de fire som er igjen.

Han legger ikke akkurat ekstra press på seg selv før Wimbledon-semifinalen, men Richard Gasquet har unektelig et poeng.

Novak Djokovic, Roger Federer og Andy Murray er rangert som de tre beste i turneringen, selv er han hummer 21. Siden semifinalen i 2007 har franskmannen aldri tatt seg lenger enn til fjerde runde, de tre andre har nå 23 semier tilsammen.

Verdens beste junior

Veien til toppen av tennisverden har vært lang og kronglete for 29-åringen som ble født i Béziers i 1986, helt sør ved Middelhavet.

— Han var et vidunderbarn da han var 15, og regnet for å være den beste juniorspilleren i verden. Han fikk alle avtaler, penger og alt han skulle, men det materialiserte seg ikke på samme måte som hos Murray og de andre han spilte sammen med, sier Øivind Sørvald, idrettssjef i Norges Tennisforbund.

Franskmennene trodde de endelig skulle finne en spiller som vant Grand Slam-turneringer regelmessig. Den stolte idrettsnasjonen har ikke hatt en spiller som har vunnet en av de fire store tennisturneringene siden Yannick Noah beseiret Mats Wilander på Roland Garros i 1983. — Når du er vidunderbarn så er det fort at du ikke trener like hardt som de andre. Tennisen har også blitt mer og mer fysisk, og du må være atlet og underkaste deg treningen på samme måte som for eksempel Djokovic har gjort, sier Sørvald.

Kunstner med ball

Tennisekspert Christer Francke omtaler Gasquet som en typisk fransk ballkunstner med alle de ulike slagene og teknikkene inne i repertoaret sitt.

— Jeg tror de beste ofte ikke nødvendigvis er bedre til å spille tennis, men er sterkere psykisk og råere fysisk og mentalt, sier Eurosport-kommentatoren.

Hjemme i Frankrike har Gasquet blitt kalt "baby Federer", men han har aldri klart å ta nivået til sveitseren, som søndag spiller sin tiende Wimbledon-finale om han slår hjemmehåpet Andy Murray i fredagens semifinale.

— Gasquet er veldig kjent i Frankrike, alle vet hvem han er. Det er kanskje minuset til de beste franske spillerne, at de er så store stjerner hjemme. De blir kanskje ikke sultne nok til å klare de aller beste plasseringene, sier Francke.

Imponert Djokovic

Nå har imidlertid flere lagt merke til en utvikling hos Gasquet.

— Jeg tror den største forskjellen nå, sammenlignet med for noen år siden, er den fysiske formen hans. Den har forbedret seg veldig, sier dagens motstander, Novak Djokovic.

Serberen har vært med å sette en helt ny standard for det fysiske nivået innen tennissporten. Sørvald har gledet seg stort over det han har sett i årets turnering. Han mener den fysiske utviklingen gjør at spillerne er i stand til å vise frem et mye større teknisk repertoar i kampene.

— Det er kanskje den beste turneringen jeg har sett. Spillerne er i mye bedre balanse når de slår, tåler hastigheten bedre og kan spille på et høyere nivå. Dette gjelder både på kvinne- og herresiden.