NORGE-SLOVENIA 2-1:

ULLEVAAL STADION: — Jeg har hatt det tøft disse dagene, og har måttet jobbe mye med meg selv. Derfor er det en ekstra lettelse å kunne avgjøre kampen, og bevise at jeg stadig er en god spiller, sier John Arne Riise til Aftenposten etter kampslutt.

Matchvinneren trengte tid for seg selv etter scoringen, som var en enorm lettelse for 31-åringen.

- Jeg vurderte å chippe, som mange har gjort tidligere, men jeg fryktet for hvordan det ville se ut om jeg bommet. Derfor gikk jeg for kraft, sier Riise.

Det har stormet rundt Riise de siste dagene. På overtid mot Slovenia avgjorde han den uhyre viktige kvalikkampen for Norge på straffe.

En keeperblemme fra Rune Almenning Jarstein ga Slovenia muligheten til å gå opp i ledelsen på Ullevaal. Det gjør samtidig at keeperdiskusjonen vil fortsette med uforminsket styrke.

Foran et glissent Ullevaal Stadion, utlignet Markus Henriksen med sitt første landslagsmål.

Før Riise stjal alle overskriftene.

- Det har vært tøffe dager. Denne kritikken gikk mot meg personlig og jeg vet selv at jeg er en bra person, men man kan nesten begynne på lure. Støtten fra kjæreste, mamma, pappa og bror var enorm. Det er sånne ting som dette jeg er laget av. Det er gledesdager nå, sa en tydelig rørt og sliten Riise.

Web-tv: King måtte ta astmamedisin under kampen (saken fortsetter):

(Reporter: Erli Berg Daneshmand / Foto: Dag W. Grundseth)

- Like viktig som straffen mot Brasil

Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen var ikke i tvil om hvor viktig scoringen vil bli for Norge.

Denne straffen var like viktig som den som ble satt mot Brasil i Marseille , sier «Drillo», og sikter til Kjetil Rekdals ikoniske scoring under VM 1998. Han vil likevel ikke bruke ord som heldig, når han skal beskrive overtidsmålet.

— Når straffen kommer når den kommer, er det klart at noen vil stille spørsmål om det. Seieren var veldig viktig.

Se video under: Ola By Rise om kampen

(Reporter: Erli Berg Daneshmand / Foto: Dag W. Grundseth)

Jarstein-tabbe

I oppladningen til kampen var det fokus på bråket rundt John Arne Riise og keeperkampen.

Mot Slovenia ble Rune Almenning Jarstein tatt inn i varmen igjen, mens Espen Bugge Pettersen igjen ble skjøvet ut i kulden.

Og allerede etter 16 minutter ble alle penner kvesset på pressetribunen.

Et frispark ble slått hardt av Jasmin Kurtic, men Jarstein burde hatt full kontroll. I stedet fomlet han, og på returen fikk Marko Suler dyttet ballen mot mål. Et Kjetil Wæhler-bein hjalp ballen over streken, og Norge hadde fått et verst mulig utgangspunkt.

Det var femte kamp på rad at Norge slapp inn det første målet. Og igjen hadde tabber skylden.

Dermed fortsetter en trend Drillo krevde en slutt på før tirsdagens kamp.

Henriksens første landslagsmål

Mot Island falt Norge sammen etter det første baklengsmålet. De som fryktet en reprise mot Slovenia, ble beroliget etter 22 minutter.

Tarik Elyounoussi plukket opp ballen etter en slovensk klarering, og sendte i vei en kanon fra like utenfor sekstenmeteren. Ballen smelte i tverrliggeren, ned på strek – og ut. Men Markus Henriksen dukket opp og headet inn sitt første landslagsmål.

Da hadde John Arne Riise like før testet keeper Jan Oblak med en frisparksuser.

I første omgangs siste kvarter hadde begge lag halvfarlige sjanser. Ruben Yttergård Jenssen, som fikk tillit fra start, var nær ved å få hodet på et Henriksen-innlegg. Palermo-profil Josip Ilicic' forsøk gikk via Brede Hangeland og til hjørnespark.

FØRSTE LANDSLAGSMÅL: Markus Henriksen scoret på Ullevaal. (Foto: Scanpix).

King markerte seg

I pausen kom Manchester United-reserven Joshua King inn for Mohammed Abdellaoue, som sliter med målformen, både på landslags— og klubbnivå.

King hadde et par lovende løp, Slovenia var nær ved en anledning, men lagene slet med å skape de store sjansene.

Like før timen markerte Daniel Braaten seg med et rykk og en knallhard avslutning, men Oblak i Slovenia-målet var med på notene.

Samme Braaten holdt på å kløne det skikkelig til få minutter senere, men avslutningen fra Ilicic snek seg utenfor.

På andre siden av banen viste King for alvor hva som bor i ham. Han kom seirende ut av en duell med Suler, og dro seg fri. Fra skrått hold greide han imidlertid ikke å få ballen forbi Oblak.

GOD: Joshua King imponerte på Ullevaal. (Foto: Scanpix).

Overtidsstraffe

Kampen åpnet seg opp utover omgangen. For Slovenia trakk Ilicic i trådene offensivt, og vartet blant annet opp med et utsøkt hælspark nede ved cornerflagget.

For Norges del lå en sjanse i luften, og etter 70 minutters spill, kom den. Braaten flikket ballen videre til Henriksen, men Alkmaar-spilleren evnet ikke å rykke seg fri. Avslutningen fra 16 meter ble enkelt plukket av Oblak.

King og Braaten skapte mye hodebry for Slovenias forsvar. De fremsto sterke og uredde på topp, og et kvarter før slutt åpnet det opp for Riise. Skuddet fra venstrebacken gikk via en slovensk forsvarer og over mål.

Norge hadde styringen, men klarte ikke å sette inn 2-1-målet.

På overtid fikk Henriksen en gigantisk mulighet til å avgjøre, men han sviktet i avslutningsøyeblikket.

Men da supporterne var i ferd med å gi opp håpet, skaffet Alexander Søderlund straffe.

Riise gikk frem for å ta straffen. Og scoret.

Igjen slår han tilbake.

Se video under: Kommentator i Aftenposten Ola Bernhus synes utskiftningen av spillere gjenspeiler Drillos usikkerhet:

(Reporter: Erli Berg Daneshmand / Foto: Dag W. Grundseth)