TRONDHEIM/VAL SENALES (adressa.no): Petter Northug gruer seg til å komme i dårlig form. I en rykende fersk bok snakker han om tiden etter at han har lagt opp.

— Den dagen får vi se hva min kjærlighet til langrennssporten egentlig er verdt, sier Petter Northug.

Adresseavisen har fått eksklusiv tilgang til ett av kapitlene i den nye boka «Hva jeg snakker om når jeg snakker om langrenn», som har skrevet av Thorkild Gundersen, blir gitt ut på Gyldendal og kommer i bokhandlene tirsdag.

Boka er skrevet av tidligere Vi Menn-journalist og langrennsentusiast Gundersen, som i flere år har hatt et tett forhold til Northug. Nå er han blant annet engasjert i Northugs nettsatsing «Northug-TV».

— Jeg tror jeg vil fortsette å gå på ski, bare fordi jeg er glad i det. Jeg håper i hvert fall det. Men jeg gruer meg til å komme i dårlig form. Jeg kjenner det jo allerede godt på våren, etter tre ukers treningsfri, hvordan kroppen forfaller. Så det blir en utfordring å skulle gå på ski på en annen måte enn jeg gjør i dag. Når jeg ikke lenger er trent som en toppidrettsutøver, vil det gjøre mye vondere å gå løs på en bratt bakke i padling, sier han i boka.

— Langrenn til jeg dauer

Northug fortsetter:

— Den dagen får vi se hva min kjærlighet til langrennssporten egentlig er verdt. Men jeg tror helt oppriktig at jeg kommer til å leke meg på ski resten av livet. Langrenn er en del av meg, og vil være det til jeg dauer.

NY BOK: Tirsdag kommer boka «Hva jeg snakker om når jeg snakker om langrenn».

I tillegg til Northug har Gundersen pratet med blant andre Vegard Ulvang, Thor Gotaas, Anders Aukland og Øystein Greni om langrennslykken. I kapitlet hvor Northug har medvirket, deltar forfatteren på en langtur i myra i Mosvik sammen med Northug-brødrene.Petter Northug foretar en grundig gjennomgang av hvem av dagens langrennsløpere han mener går aller best på ski.

— I padling er det uten tvil Dario Cologna som går best. I dobbeldans er det mange gode, men jeg tror jeg holder en knapp på Johan Olsson. Han går vanvittig fin dobbeldans i motbakke, på såkalte tunge gir. Og i enkeltdans tror jeg selv at jeg er blant de aller beste. Sett sammen de tre, så har du en komplett skøyteløper på ski.

Kriukov, Tønseth og Sundby

Northug trekker frem russiske Nikita Kriukov som den beste stakeren.

— Kriukov er helt rå der. Det er ingen i verden som følger ham på toppfart, selv om han kan bli noe seig etter en lang dag med mange heat. I diagonal er det ingen som tar Didrik Tønseth på stilen. Den er effektiv, avslappet og vakker på én gang. Og så har du Martin Johnsrud Sundby i dobbelttak med fraspark. En kombinasjon av de tre ville vært en uovervinnelig klassiskløper.

I kapitlet om Northug kommer forfatter Thorkild Gundersen inn på skistjernens voldsomme vilje. Han beskriver en episode fra de glovarme fjellene i Red Rock utenfor Las Vegas, hvor Northug gikk på rulleski og han selv satt i bilen. Northug hadde kjøpt vann og potetgull i forkant av treningsturen:

«Han stappet innpå det meksikanske potetgullet, og plutselig begynte svetten å piple i panna hans. Faenskapet var tydeligvis svært sterkt krydret. Likevel fortsatte han å føre ett og ett flak mot munnen, i en jevn rytme, mens han stirret rett frem på veien foran oss», beskriver Gundersen.

Hadde bestemt seg

Han forteller i boka at han spurte om potetgullet var sterkt, hvorpå Northug nikket bekreftende. Deretter spurte han hvorfor han ikke bare la fra seg posen og tok en slurk vann.

«Han bare tok opp et nytt flak, førte det til munnen, og stirret skrått på meg; Fordi æ ha' bestæmt mæ.»

I boka forteller Northug om episoden:

— Jeg er skrudd sammen sånn. Når jeg bestemmer meg for noe, gjennomfører jeg det. Uansett. Det kan gjelde harde treningsturer, eller sånne idiotiske ting som det potetgullet.

For tiden er Northug i Italia på høydeopphold. Han kommer hjem til Norge kort tid før åpningsrennet på Beitostølen. Fredag 13. november møter han resten av norgeseliten i konkurranse for første gang denne sesongen.