VAL SENALES (adressa.no): Kort tid før Petter Northug reiste til Italia på høydesamling gjennomførte han en tre og en halv timer lang stakeøkt sammen med lillebror Tomas.

Da trodde Tomas Northug at storebror hadde bestemt seg for å droppe verdenscupen og satse på langløp.

Det var for omkring en måned siden. Forholdet mellom Petter Northug og ledelsen i Norges Skiforbund var iskaldt. Konflikten så ikke ut til å ha noen løsning.

— Jeg begynte å tenke tanken da vi hadde den stakeøkta. Det var kanskje i den verste tiden, da forhandlingene pågikk som mest, sier en åpenhjertig Tomas Northug til Adresseavisen.

Lite informert

Han var ikke særlig mer informert om det som foregikk enn hva som kom frem i mediene.

— Jeg hadde ikke noe mer info da. Jeg har egentlig ikke spurt og gravd.

BLE ENIG MED SKIFORBUNDET: Petter Northug skal gå verdenscup for Norge til vinteren. Her fra trening på breen i Val Senales. Foto: Richard Sagen

Det var Petter, Tomas og trener Stig Rune Kveen som var med på staketuren, ei typisk økt for dem som satser på langløp. Om Petter Northug ikke hadde kommet til enighet med skiforbundet ville langløp ha vært alternativet. En periode kunne det se ut til å være det mest sannsynlige utfallet av konflikten.Lillebror Tomas er særdeles glad for at det ikke ble slik.

Mellom barken og veden

— Det hadde ikke vært det samme med langløp. Jeg ønsker å konkurrere med de beste, og det samme synes vel alle som er her.

Tomas Northug er på plass i Val Senales i Italia sammen med store deler av verdens beste langrennsløpere. Selv er han en del av det norske sprintlandslaget. Han innrømmer at det var godt også for ham at storebroren fant en løsning med skiforbundet.

— Ja, jeg ligger jo egentlig mellom barken og veden her. Det er ingen tvil om at jeg synes det er artig at han er med videre, og at det er en treårsavtale. Så slipper vi forhåpentligvis støy fremover. Det hjelper på for min del.

- Krever det energi fra deg?

— Ikke energi, men jeg ønsker jo å ha ham med. Han synes det er motiverende at jeg og Even er med, og det er litt det samme for oss, at han er med og drar lasset. Det hadde ikke blitt det samme hvis han skulle ha gått langløp.

50 timer mer trening

Selv om han trodde at storebroren hadde bestemt seg for langløpssatsing, spurte han ikke Petter Northug etter økta rundt Byneset.

— Nei, jeg spurte ikke. Uansett var det jo ei bra økt, men jeg tenkte den tanken, sier han.

I fjor fikk Tomas Northug sitt internasjonale gjennombrudd med verdenscupseier og plass i VM-finalen. Målet for vinteren er å vinne sprintverdenscupen sammenlagt.

Han har økt treningsdosene med rundt 50 timer. Denne sesongen blir den første hvor han skal trene mer enn 800 timer. Han mener å ha blitt mer strukturert, både på trening og utenfor.

— Når jeg først er på trening, så er jeg på trening. Der har jeg blitt bra nå. Også utenom er det mer struktur på ting.

- Har det vært mye rot?

— Ikke veldig, men litt sånn småtteri som hansker og hjelmer som flyter. Jeg er litt distré. Distré var russenavnet mitt, smiler Tomas Northug, som håper å kunne ta imot verdenscupkula i Canada i mars.

Som premie for å ha vunnet sprintverdenscupen i langrenn.