VAL SENALES (adressa.no): Mannen som har vunnet Tour de Ski de to siste sesongene, Røa-løperen Martin Johnsrud Sundby, er i likhet med Petter Northug og de øvrige landslagsløperne på plass i høyden i Nord-Italia.

Til Adresseavisen sier landslagsveteranen at han ikke er på samme nivå som i fjor og året før.

Vet ikke hvorfor

— Det har ikke vært så rått i høst. Det har vært et stykke under der jeg har vært de to siste sesongene. Jeg får håpe pila peker oppover.

31-åringen utdyper:

— Dessverre er ikke kroppen der den burde vært. Jeg vet ikke hvorfor det er slik.

Sundby lyktes ikke i Falun-VM i fjor, men har de to siste årene levert knallsterke resultater med sammenlagtseier i verdenscupen begge årene.

— Ikke bekymret

— Jeg har ligget på et svært høyt nivå de to siste høstsesongene. Det viser det meste av tester og treningsøkter, at nivået i september og oktober i fjor og året før var veldig høyt. Det er det ikke nå. Det er vanskelig å sette fingeren på hva det skyldes.

Sundby har verken slitt med sykdom eller skader.

- Har du vært bekymret?

— Nei, jeg har ikke vært bekymret, men jeg har såpass mange referanseøkter at jeg vet til enhver tid hvor jeg ligger hen. Jeg må bare erkjenne at jeg ikke har vært i nærheten av toppnivået jeg har hatt tidligere.

Nystad: - Generelt bra

Landslagstrener Trond Nystad vil ikke konkludere med noe når det gjelder Sundbys form.

— Det er vanskelig å si. Vi driver med synsing på høyt nivå, ikke med friidrett eller svømming der du har noe målbart. Martin ser sterk ut på mange økter. Om det er på prosenten like bra eller dårligere enn i fjor får vi se når den tid kommer. Generelt vil jeg si at det ser bra ut, sier Nystad til Adresseavisen.

Åpningshelga i verdenscupen i Kuusamo, Tour de Ski og den avsluttende touren i Canada er hovedmålene kommende sesong for Sundby.