Finske løpere med oksygenmasker foran ansiktet vakte oppsikt da store deler av langrennseliten har vært samlet på isbreen i Val Senales den siste tiden.

Maskene var koblet til en tank med oksygen på ryggen. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

NRKs nye langrennsekspert, Fredrik Aukland ble av egen kanal sitert på at han «selvfølgelig syns det er helt uvirkelig å se langrennsløpere gå med gassmaske og gassflaske på ryggen. Da har det gått for langt. Så jeg støtter at det ikke burde være lov».

Senere i saken sier han at grunnen til at finnene bruker oksygentilførsel under treningen er for «å gå fortere på breen og at det ikke skal bli så seigt. Det skal bli mer likt som å gå på snø i lavlandet og man skal kunne gå hardøkter på nærmere 3000 meter. Så vidt jeg vet er det kun en som har gjort det med hell og det er Johan Mühlegg og han hadde ikke helt samme bensin som andre».

— Idiotisk og urettferdig

Det er kommentaren om den tyskspanske dopingsynderen Mühlegg som nå fører til reaksjoner i Finland.

Sølvvinneren fra Sotsji-OL, Krista Pärmäkoski (født Lähteenmäki) sier til Iltalehti at hun ikke har noe til overs for at juksemakeren blir nevnt i samme ordelag som det finske laget.

— Det var en idiotisk kommentar og det er urettferdig å insinuere noe sånt, sier hun til avisen.

Krista Pärmäkoski (t.v.) sammen med det finske sølvlaget fra stafetten i Sotsji-OL i 2014. Sverige tok gullet da det norske laget bommet fullstendig på skivalget. Foto: Antti Aimo-Koivisto/LEHTIKUVA

Også den finske lederen, Matti Haavisto er overrasket over kritiske bemerkninger fra norsk hold.— Det finnes også forskningsrapporter fra Norge som sier at utøverne får best effekt av å trene i lav høyde og hvile oppe i fjellene, sier Haavisto.

Avviser Mühlegg-sammenligning

Aukland på sin side sier til Aftenposten at han aldri har ment å insinuere at det finnene gjør kan sammenlignes med det omfattende jukset til Mühlegg.

— Det eneste jeg har sagt er at han var den eneste som kunne gå så harde intervaller i 3000 meters høyde. Det hadde ingenting med disse maskene å gjøre. Det var en digresjon til intervalløkter på breen. Jeg skjønner ikke hvordan dette har blitt blandet sammen, sier Aukland.

Det den ferske langrennseksperten hos statskanalen ønsket å få frem, var at han ikke ser poenget med å bruke maskene.

— Jeg ser ikke hvilken gevinst de har ved å gjøre det, forklarer han.

Tanken varer i 40 minutter

Med oksigentilførsel kan man bevege seg i høyere hastighet i høyden. Man kan da trene med tilnærmet samme intensitet som i lavlandet, men man får høydeeffekten av å leve og bo i tynnere luft.

Aukland peker på at oksygentanken finnene går med stort sett bare varer i 40 minutter, og at de dermed får en liten luke i treningen hvor de kan holde høyere intensitet.

— Jeg har ikke sett noen forskningsresultater på det. Jeg vil tro at det finske laget tror at det har en effekt rent teoretisk, og at de ønsker å prøve det ut, sier den tidligere treneren til blant andre Dario Cologna.

Løfshus: - Ikke noe for Norge

Norges landslagssjef, Vidar Løfshus har tidligere sagt til Aftenposten at Norge har diskutert bruk av oksygenmasker, og at man har falt ned på ikke å gjøre det.

— Det er snakk om kunstig tilførsel. Misforstå meg rett her; det er ikke noe forbudt med det, men det har noe med signaleffekten vi gir nedover i rekkene til juniorløpere og andre unge. Og det er ikke noe god forskning som kan si klart om det gir noen effekt. Så vi har ikke noe behov for kunstige apparater. Vi klarer oss med normal puls og pust, slår Løfshus fast.