REYKJAVIK: Han er stemplet som Sveriges kjedeligste person, og fikk mye kjeft i pressen for at spillet var for «tråkigt».

Lars Lagerbäck førte likevel de blågule til mesterskap etter mesterskap på 2000-tallet, uten at han klarte å begeistre kravstore landsmenn med sin enkle stil og lite underholdende fotballfilosofi.

Kvalik-ekspert

Fem sluttspill på rad (EM ’00, VM ’02, EM ’04, VM ’06 og EM ’08) kvalifiserte Sverige seg til under Lagerbäcks ledelse. Det har ingen landslagssjef klart før ham.

Norge slo han likevel aldri i sine 11 år som sjef i nabolandet. Fire ganger prøvde han seg, riktignok i treningskamper, mot mannskapene til Nils Johan Semb og Åge Hareide.

Fasit: To norske seire og to uavgjorte kamper.

— Ja, det kan nok stemme, minnes Lagerbäck.

- Jeg vet ikke hvorfor det blir sånn, men slike statistikker er til for å brytes, sier svensken.

Også Semb, som i dag er toppfotballsjef hos NFF, husker duellene med Lagerbäck på trenerbenken.

— Jeg håper statistikken står seg etter kampen også. Jeg tror det bare er én av de fire kampene hvor vi har stilt med toppet landslag, de andre er ligalandslag og det er ganske stor forskjell. Men de står i statistikken, selv om jeg tror statistikken teller lite, for det var mot Sverige. Nå møter vi Island. Det er et forskjellig utgangspunkt, påpeker Semb.

Utsolgt

Nå er Sverige byttet ut med Island. Det har fått frem smilene hos folket på Sagaøya. Interessen foran kampen mot Norge tyder på at forventningene til laget og 64-åringen er store.

Forrige gang Drillo besøkte Island i 2010 var tilskuertallet i overkant av 6000. Denne gangen er alle de 9767 billettene på Laugardalsvöllur revet bort. Rundt 750 norske supportere er ventet til kampen.

Dette blir første møte mellom Lagerbäck og Drillo.

- Lagerbäck er en fotballfaglig veldig dyktig person. Jeg har kjent ham i over 20 år. Vi hadde et tett samarbeid da vi begge var U-landslagstrenere og videre på A-landslaget. Jeg var blant annet med dem på innsiden av laget under en uke i fotball-VM i 2002 og fikk sett hvordan de jobbet med det svenske laget. Han er en god leder. Han er flink med mannskapsbehandling, både individuelt og med gruppe, og har jo fantastiske resultater med Sverige, forteller Semb.

Norges tidligere landslagssjef er imponert over CV-en til motstanderen.

- Han kommer til å bli viktig for Island. Slik vi kjenner dem har Island de siste årene hatt med mange gode enkeltspillere, men vært et lag med dårlig struktur. Nå tror jeg vi nå får et Island med mye bedre struktur sammen med gode enkeltspillere, mener Semb.

PS! Det er meldt syv grader, oppholdsvær og forholdsvis vindstille til kampen som har avspark klokken 20.45. ## FAKTA

Lagerbäck vs. Norge

2000 Sverige – Norge 1-1 La Manga

2002 Norge – Sverige 0-0 Ullevaal

2004 Sverige – Norge 0-3 Hong Kong

2005 Sverige – Norge 2-3 Stockholm