REYKJAVIK (smp.no): Riise har for lengst uttalt at han ønsker å være med landslaget i to sluttspillkvalifiseringer til. Den første braker løs i kveld når John Arne Riise setter norsk rekord i antall landskamper.

Men selv etter at 32-åringen legger skoene på hylla, håper han å bidra til norske sluttspillsjanser. Riise har allerede fundert på tiden etter fotballkarrieren.

– Jeg har lyst å bidra innenfor fotballen. Jeg vil at andre skal få muligheten til å oppnå det samme som jeg har gjort. Selv var jeg aldri det største talentet, men mer et «jobbetalent» som trente knallhardt. Jeg håper den erfaringen kan hjelpe andre, sier Riise foran dagens jubileumskamp.

Vil ha friår

Han er usikker på om han ønsker en trenerrolle på heltid. En karriere på TV-skjermen frister også.

– Er det ikke «ekspertkommentator» det heter? Det hadde fristet litt , sier Riise som samtidig er klar på at han ønsker en liten fotballpause når karrieren er over.

– Planen er å ta helt fri et år, der jeg kan reise og bruke tid i lag med kjæresten og barna mine. Det er mange ting jeg ikke har kunnet gjøre som fotballspiller som jeg har lyst til å oppleve, sier Riise.

Ofret mye

I torsdagens utgave av Sunnmørsposten fortalte tidligere AaFK-trener Geir Hansen at Riise i ungdommen gjerne trente tre-fire ganger om dagen. At Riise har brukt mye tid på fotballen er det liten tvil om.

— Jeg har jobbet knallhardt og ofret mye for dette. Derfor blir det nok ekstra stort å sette rekorden, sier Riise til Sunnmørsposten.

Han vil ikke bli hedret på noe vis i kveld, men vil få en utmerkelse i forbindelse med Slovenia-kampen tirsdag. For Riise har det i lang tid vært et mål å overta rekorden. Nå vil han gjøre den vanskelig å slå.

– Det er klart at når du har tatt en rekord, ønsker du å gjøre den vanskeligst mulig å slå. Men det er ikke lett å si hvor mange kamper jeg kan komme opp i, sier Riise.

Drømmer om VM

John Arne Riise har lagt bak seg en innholdsrik karriere, men har aldri fått vært med på et VM-sluttspill. Mot Island i kveld starter jakten på Brasil-VM i 2014. – Det er klart at et VM-sluttspill henger høyt. Det hadde vært utrolig moro å få med seg.

Da er Norge avhengig av en god start på kvaliken.

– Tre poeng er selvfølgelig best, men ett poeng kan også være en brukbar start, sier John Arne Riise.

Han har slitt med en lyskeskade i det siste, men friskmeldte seg selv etter gårsdagens trening.

– Ingen problem. Jeg spiller, sier Riise.

KLAR FOR KAMP: John Arne Riise spiller sin landskamp nummer 105 mot Island fredag kveld. Her fra torsdagens trening i Reykjavik (Foto: Scanpix).