BeritogJohnArne Foto: Arkivfoto

– Det er klart at jeg har sett at det har nærmet seg 105 kamper, men sannheten er at det har gått så utrolig fort at jeg ikke har rukket å tenke så mye over det. Men i morgen vil jeg nok sitte der og tenke «Yes, yes, yes! Han klarte det», sier Berit Riise.

Hun legger ikke skjul på at familien Riise føler de har møtt mye motstand på vegen opp og fram.

– Jeg føler John Arne har klart dette litt på tross av alt. Det gjør meg ekstra stolt, sier mamma Berit Riise.

– Litt banebrytende

Blant annet mener hun at Riise-familien var litt banebrytende da det ble krevd at John Arne skulle få trene med eldre spillere i Skarbøvik.

– Hospitering er normalt i dag, men på den tiden var det ikke det. Det skapte en del misnøye. Der er ikke alle foreldre som er like glad i å se at andres barn er god, sier Berit.

Hun har kjempet utallige kamper før sønnen – og har tidvis møtt sterk motvind av den grunn.

– Uten å være beskjeden: Hvilken betydning tror du at du har hatt på karrieren til John Arne?

– Om John Arne ikke ville det selv, så hadde jeg møtt større problemer. Sånn sett har hans pågangsmot vært helt avgjørende. Samtidig tror jeg nok at om det ikke hadde vært for at jeg var frontsoldat og ryddet veg, så hadde det hele nok stoppet på et mye tidligere tidspunkt, sier Berit Riise.

Blant annet skriver hun i sin egen selvbiografi om hvor lei John Arne var av fotballmaset da han var 15 år. Da vurderte han seriøst å satse på volleyball i stedet.

– Jeg forklarte han tydelig hva jeg mente og ga han vel for så vidt valget selv. I alle fall om du putter «valget» i hermetegn, sier Berit Riise.

Hyller sønnen

Men først og fremst er det John Arne selv som skal ha æren for at han i morgen overtar rekorden med flest norske landskamper. Det er Berit fullstendig klar på.

– John Arne har lagt ned utrolig mye arbeid. Det første som slår meg er hvor utrolig mye forsakelse han har måttet gjøre. Samtidig har han vært utrolig lojal overfor trenere, klubber og sånne ting, sier Berit.

I oppveksten beskriver hun en meget hektisk hverdag der John Arne nærmest trente fra morgen til kveld. Hun er ikke i tvil om at John Arne har gjort seg fortjent til rekorden.

– Det har han absolutt. Jeg bøyer meg virkelig i støvet for det han har gjort. Det er ikke lett å ta en slik rekord, for da hadde mange andre gjort det før han. I tillegg har han nesten alltid spilt samtlige nitti minutter. Det er det ikke så mange andre med så mange kamper som har gjort, påpeker hun.

Slår alltid tilbake

Dessuten er det få fotballspillere som har vært mer omdiskutert i hjemlandet enn det John Arne Riise tidvis har vært.

– Jeg vil egentlig ikke si så mye om det, men det jeg kan si er at John Arne er den eneste personen som virkelig kan snu det andre kinnet til. Får han kritikk, har han en utrolig evne til å gi litt faen og slå tilbake med å ta krigen på banen. Av og til skulle jeg nok ønske at han gikk ut og svarte kritikerne med kjeften, sier Berit Riise.

Hun mener sønnens mentale styrke har vært helt avgjørende for at han har lykkes så godt som han har gjort.

– Det John Arne har oppnådd er helt enestående, sier Berit som har et spesielt ønske foran VM-kvalifiseringskamp på Laugardalsvöllur stadion.

– Det hadde vært ekstra spesielt om han og Bjørn Helge fikk spille i lag i akkurat denne kampen. Det hadde betydd veldig mye, sier hun.