REYKJAVIK: — Ideelt sett skulle vi hatt mer konkurranse om plassene, sier Brede Hangeland.

Rutinen kan bli avgjørende når landslaget skal forsøke å nøytralisere islandsk angrepsspill fredag kveld.

Midtstopper Brede Hangleland og John Arne Riise er alltid med. Kjetil Wæhler går rett inn på laget igjen, mens det er usikkert hvem som blir høyreback. Valget står mellom Tom Høgli og Espen Ruud. Ifølge TV 2 er det sistnevnte som blir foretrukket i en 4-5-1-formasjon.

Mens Drillo utelukkende velger landslagserfaring i forsvarsleddet, er Island og Lars Lagerbäck inne i et generasjonsskifte. Flere av midtbanespillerne og angriperne har minimal erfaring fra kvalifiseringer.

- Rutine vs. entusiasme

Vi ba islandske fotballeksperter peke ut hvem som kommer til å starte mot Norge. Spillerne i førsteelleveren de ser for seg har totalt spilt 237 landskamper. Det er nesten like mange kamper som den forsvarsrekken man tror Drillo sender ut på Laurdalsvöllur. Hvis Tom Høgli spiller i stedet for Espen Ruud, kan man legge til fire kamper på 231. Landslagskaptein Brede Hangeland vil ikke gå i fella og undervurdere Island. Han mener de ser sterkere ut enn på lenge, og peker på at Norge også har mange ferskinger med til Reykjavik.

- Rutine er bra å ha, men det er også bra å ha ungdommelig pågangsmot og entusiasme. Vi får vel aldri svar på hva som er det perfekte. Det perfekte er kanskje å ha mange landskamper og være ung. John Arne og jeg har i hvert fall rutinen. Så synes jeg det er fint at det balanserer seg opp bak med en del unge som vil opp og frem, sier Brede Hangeland.

Hele laget borte

Siden Drillos comeback blir dette fjerde gangen Norge møter laget fra Sagaøya. Og ser man på lagoppstillingen fra 2009, har Egil Olsen kvittet seg med hele førsteelleveren fra den første kampen, med unntak av den bakre fireren. Borte er Jon Knudsen, Magne Hoseth, Morten Gamst Pedersen, Morten Moldskred, Christian Grindheim, John Carew og Erik Huseklepp.

- Det kan være en styrke og svakhet at det samme forsvaret spiller. Ideelt sett skulle vi hatt mer konkurranse. Samtidig er det bra å kjenne dem man spiller med godt. Jeg får overlate laguttaket til Egil, sier Hangeland, som får sin 77. landskamp fredag.

Og han har på ingen måte planer om å stoppe der.

— Jeg har først og fremst er stort mål med landslaget: Å komme til Brasil. Forhåpentligvis klarer vi det. Så får vi se hva som skjer, sier 31-åringen.

- Du utelukker ikke neste EM-kvalifisering?

— Ingenting er utenkelig i fotball. Jeg har lært meg en ting, at det viktigste er å ta en kamp av gangen. Når det gjelder kvaliker, så får vi ta en kvalik av gangen og se hvor langt det bærer. Fokuset er helt definitivt på denne kvaliken her.

Talentfabrikk

Det Lars Lagerbäck ikke disponerer over av rutine, får han igjen i form av talent. I fjor var Island det femte beste laget i U21-EM. Alle utespillerne i Lagerbäcks tropp er utenlandsproffer. Mange av dem i store klubber.

- Vi har mange unge spillere med stort potensial. Forbundet og klubbene jobber godt sammen for å utvikle unge spillere. Nye innendørshaller gir også muligheten til å trene året rundt. Dessuten blir talentene fulgt opp av gode trenere, spesielt på ungdomslandslagene, forklarer Lagerbäck.

Forsvarfireren siste tre mot Island

2009 VM-kvalik, Island – Norge 1-1: Høgli, Hangeland, Wæhler, Riise

2010 EM-kvalik, Island – Norge 1-2: Høgli, Hangeland, Wæhler, Riise

2011 EM-kvalik, Norge – Island 1-0: Høgli, Hangeland, Wæhler, Ruud

Antall landskamper:

John Arne Riise 104, Brede Hangeland 76, Kjetil Wæhler 29, Tom Høgli 26, Espen Ruud 22

Antatt islandsk lag, landskamper i parentes (4-4-2)

Gunnleifur Gunnleifsson (23) – Gretar Rafn Steinsson (43), Kari Arnason (21), Sölvi Ottesen (17), Bjarni Olafur Eriksson (19) – Rurik Gislason (17), Aron Gunnarsson (29), Eggert Jónsson (16), Emil Hallfredsson (29) – Gylfi Sigurdsson (10), Birkir Bjarnason (13)