LILLEHAMMER: Mens Raissa Rodrigues sender i vei en sten, som regel for løst eller for hardt, følger trener Robbie Gallaugher med fra vinduet bak. Canadieren har så mye han skal lære dem, men det nytter ikke å ta alt i en jafs.

Tapstallene blir store, eller utklassing, som det også heter. 19–0 mot Tsjekkia, 17–0 mot Sverige og 10-1 mot Sør-Korea.

LYKKE TIL FØR KAMP: Victor Santos (t.v.) og Elian Sabra Rocha krysset finger. Raissa Rodrigues (foran) og Giovanna Barros er også klare. Foto: METTE BUGGE

— Det er tungt å tape så mye, men vi ser på dette som læring. Men jeg er lykkelig her. Det er ikke mange av verdens ungdommer som får oppleve et ungdoms-OL. Dette gir inspirasjon til videre satsing, sier Victor Santos.16-åringen, den jevngamle kameraten fra Quebec og de to 18-år gamle jentene fra Vancouver utgjør Brasils curlinglag.

De blir beseiret sønder og sammen i hallen, men har karet til seg to poeng på de fire første kampene. Ett mot Estland, og ett mot Sør Korea.

Har hjertet i Brasil

Unggutten Victor Santos forteller at han og familien flyttet fra Brasil da han var seks år gammel, fra et land med fotball, sandvolleyball, sjø og sol. Brasil skal arrangere OL i Rio i august.

— Foreldrene mine ønsket et bedre liv for meg. Det er hardt å leve i Brasil, forteller Santos, som ble presentert for kost og stein for få måneder siden.

— Curling er jo ikke akkurat en sport de driver med i Brasil, men vintersportsforbundet der spurte om jeg ville være med på et lag. Og faren min hadde spilt i Canada, sier han.

— Men vi har nok veldig mye å lære, innrømmer Santos, før han legger til:

— Jeg er stolt for å få spille for Brasil, men jeg elsker også Canada.

Eksotisk med curling

I hallen ser Pål Trulsen, tidligere olympisk mester, at Brasil sliter. Han synes likevel det er fint at curlingfamilien vokser.

— Nå har Argentina også fått lag, og da kan det jo bli noen drivende lokaloppgjør, sier han.

Trulsen forteller at da TV-tallene kom etter siste vinter-OL i Sotsji, var curling den mest populære grenen på TV. Den tidligere skipen synes det er morsomt.

FOKUS: Raissa Rodrigues er konsentrert, men uerfaren. Bak trener Robbie Gallaugher, som ser store forbedringsmuligheter i dette brasilianske laget. Foto: METTE BUGGE

Brasil hadde et seniorlag tidligere, også med spillere bosatt i Canada, som i 2009 i USA deltok i kvalifiseringen til VM. Men laget kom ikke lenger.Dersom de skal være med i et OL, må de slå ut Canada eller USA, fordi Sør— og Nord Amerika bare har to plasser tilsammen.

Av verdens 53 curlingnasjoner er Brasil lengst nede på rangstigen. Det skremmer ikke det unge nybegynnerlaget.

Hovedleder Mello, et av medlemmene fra Brasils første curlinglag som deltok i kvalifiseringen i 2009, har prøvd å spre interessen for curling blant brasilianere i Canada, der han bor.

— Vi kommer fra et land der det ikke er noe vinter eller noen vintersport. Vi hare heller ingen arena i Brasil, så vi må utvikle utøverne i andre land. Selv om mange brasilianere bor utenlands, har vi ingen tradisjon i denne idretten. Disse unge taper mye her, men jeg tror likevel at det blir en viktig erfaring for dem, fordi de vil vokse som utøvere og mennesker.

Mello var med og kommenterte curling under OL i Vancouver.

— Da gjorde vi sporten litt kjent i vårt fødeland.

Hør den dagsferske episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: