KØBENHAVN: Han mener presset er på RBK.

– Er du hoppende gal, mann? Rosenborg vant den første kampen. Slik det er nå, er de favoritter. Selvfølgelig er de det, sier Jesper Grønkjær til Adresseavisen.

Det er et drøyt døgn igjen til storkampen i Parken. Ruslende mot garderoben på FCKs treningsanlegg i Frederiksberg svarer den finslepne vingen på spørsmål om returmøtet.

Og om utgangspunktet fortsatt er 50/50 – ettersom han selv sikret FCK et viktig bortemål på Lerkendal forrige tirsdag.

Imponert over han «ganske korte»

Nå kan det være at Grønkjærs svar i affekt i går var av det taktiske slaget, for å skru ned de voldsomme forventningene i Kongens by.

Men da danske journalister ville snakke med ham om gruppespillet i Mesterligaen, var Grønkjær krystallklar på at spillerne ikke er like sikre på avansement som journalistene virket å være. Og advarte dem mot å ta ting for gitt:

– Vi har et press fra omgivelsene, som kommer av at vi har prestert godt tidligere. Men vi tapte jo i Trondheim. Rosenborg viste seg som et godt lag – særlig i angrepsspillet – og jeg ble imponert over han «ganske korte» på midtbanen (Per Ciljan Skjelbred). I tillegg var Rade Prica en trussel. Vi er nødt til å være skjerpet, og ikke minst mer kynisk foran mål. Vi skapte sjanser i bortekampen, men evnet ikke å omsette dem , sier han.

– Derfor handler det ikke om Mesterligaen nå. Bare om kampen mot Rosenborg!

– Utrolig viktig

Selv mener han det var tilfeldig at nettopp han scoret rett før slutt i 2-1-kampen. Men er det én mann i København som har trening i å spille storkamper, er det Jesper Grønkjær.

Den tidligere Aalborg-spilleren dro til nederlandske Ajax i 1997, men forlot klubben i 2000 – etter å ha blitt kåret til årets spiller. Så ble han til da tidenes dyreste danske spiller da Chelsea bladde opp 80 mill. kr. Og under tida i London scoret han mot både Liverpool og Manchester United.

Da han forlot Chelsea i 2004 var vingen innom både Birmingham, Atlético Madrid og Stuttgart, før han vendte hjem til Danmark i 2006. Etter sommerens VM takket han så for seg på landslaget, etter å ha spilt 80 kamper for Danmark.

Til tross for å ha spilt semifinale i Mesterligaen og cupfinale i Nederland er 33-åringen klar på at morgendagens kamp blir av de viktigere i karrieren.

– Isolert sett har jeg nok spilt i større kamper. Men dette er en utrolig viktig kveld for klubben, og en stor kamp i skandinavisk sammenheng. Premien er Mesterligaen. Når man har vunnet ligaen noen ganger, som FCK og RBK har gjort, trenger man å komme seg ut i Europa for å utvikle seg videre, sier Grønkjær.

Skader og beskyldninger

Da han kom tilbake til dansk fotball sommeren 2006, fikk han med seg FCKs første mesterligaeventyr samme høst. Så kom skadene, ispedd spørsmål om manglende motivasjon. I tillegg måtte Grønkjær tåle beskrivelser som «smålat» og «ferdig» som toppspiller. Alt mens han fortsatte å gjøre backer svimle, og på Lerkendal for en uke siden var han igjen av banens beste.

Selv om han har vært inn og ut av laget i det siste – blant annet på grunn av skader – forventes det at Grønkjær starter i morgen. Muligens sammen med både César Santin og Dame N'Doye fremme på banen – for å forsøke å presse RBK bakpå.

– Jeg er i hvert fall kampklar. Beina kjennes fine ut, sier han – som sto over mot Lyngby i lørdagens 3-0-seier.

– Hvordan kommer dere til å gå ut mot RBK?

– Vi må angripe, men passe på at vi ikke går ut «hals over hodet». Samtidig må vi score, så enkelt er det. I øyeblikket er jo Rosenborg videre, sier Jesper Grønkjær.