Fram til han var 13 bøttet Mikael Lustig inn mål som spiss for Sandåkern. I morgen håper han å styrke tittelen som tidenes mest målfarlige RBK-back.

– Jeg har alltid vært en brukbar avslutter. Og har jeg ballen i 16-meteren, ser jeg først etter om jeg kan avslutte selv før jeg legger inn , smiler Mikael Lustig til Adresseavisen.

Med sine 14 målgivende pasninger på 80 kamper skal ingen beskylde 23-åringen for å være en egoistisk høyreback. Men siden overgangen fra GIF Sundsvall sommeren 2008 har han også scoret elleve ganger – syv av dem denne sesongen. Noe som gjør han til tidenes målfarligste RBK-back i moderne tid – om man teller ut fra antallet kamper. Og til en spiller motstanderne har hatt større grunn til å frykte enn for eksempel Morten Moldskred og Per Ciljan Skjelbred.

– Jeg elsker å score mål , sier Lustig.

(Artikkelen fortsetter)

VIDEO (ARKIV): Mikael Lustigs fantastiske brassespark i cupen mot Alta.

Se Lustigs drømmemål!

– Lå latent

I dag presenterer Adresseavisen en oversikt som viser RBK-backenes bravader foran motstanderens mål. Men der for eksempel Trond Henriksen kunne banke inn sine mål i tidlige runder i cupen (Rambo senket blant annet Vuku med to scoringer et år), scorer Lustig helst når det er viktig.

Som mot Molde i serieåpningen – som med brassesparket da laget slet mot Alta i NM – og ikke minst mot AIK i mesterligakvaliken.

Æren for målteften gir han barndomsårene utenfor Umeå. På småguttelaget til Sandåkern løp en høy, tynn guttunge på topp – og banket ballen i mål. Et par år senere ble han nærmest som ved en tilfeldighet flyttet ned som høyreback, da den plassen «sto ledig» på a-laget.

– Jeg har aldri vært den som har terpet avslutninger. Men det lå latent hos meg å score mål. Og det har hjulpet meg som back å ha en fortid som spiss. Jeg lar meg ikke stresse når jeg kommer i avslutningsposisjoner, forklarer han.

– Drømmer om større klubber

Scoringsteften er også av årsakene til at Lustig har begynt å gjøre seg interessant for større klubber. Allerede da han kom i 2008 var nederlandske klubber på banen, og med stor utvikling siden den gang,sikker plass i landslagstroppen og kontrakt kun ut neste år, innrømmer Lustig at han er usikker på RBK-fremtiden på lengre sikt.

– Jeg har mine drømmer. De stopper ikke i RBK. Som de fleste i denne klubben ønsker jeg å ta steget til en større klubb, sier han.

– Hva tenker du om kontraktssituasjonen?

– Jeg har startet dialogen med klubben. Det er vanskelig å si. Men om den riktige muligheten dukker opp, håper jeg det løser seg for alle parter. At Rosenborg får igjen noe for meg, sier han.

– Du vurderer altså ikke å bli Bosman-spiller?

– I Sundsvall skrev jeg kontrakt for ett år lenger enn planlagt, for at klubben skulle få igjen noe for meg da jeg dro. Men fotball er fotball. Man vet aldri, svarer Lustig.

Men én ting vet svensken. Etter selv å ha ønsket å få hvile mot Molde, er han 100 prosent klar til FCK-kampen i morgen. Etter å ha spilt 16 kamper på snaue to måneder kjente han det både i lysken og i leggene forrige tirsdag, og trengte en pause.

Konkurranse med Henriksen

– Det tøffeste kampprogrammet jeg har vært gjennom. Men så er det også slik vi ønsker det. Til FCK-kampen skal beina være ok, slik at jeg får bidratt mer enn på Lerkendal, lover han.

– Hva med en ny scoring?

– Hehe. Gjerne det. Vi har et godt utgangspunkt, men jeg tror vi trenger et mål. Og at vi får det, også. Selv har jeg en konkurranse med Markus Henriksen gående. Han har åtte nå, jeg har syv. Jeg må ta igjen ham i høst, gliser Mikael Lustig.