Den norske jubelsesongen fortsetter. Lørdag fikk seierherren Svindal nok en gang med seg lagkamerat Kjetil Jansrud opp på seierspallen.

- Helt rått, sa denne sesongens ubestridte fartskonge etter seieren i Val Gardena.

Svindal har dermed vunnet alle de tre utforrennene så langt. Det gir fem seiere totalt, og han er dermed oppe i 30 verdenscupseiere i sin karrière.

KL. 9.30: Storslalåm for menn

Amerikaneren bak

En av mennene bak den norske suksessen er Robert Reid. Amerikaneren har vært en del av det norske teamet i 15 år. Han startet som ansvarlig for barmarksarbeidet i 2000. Fire år senere startet mannen, som er født i Texas, på en doktorgrad ved Idrettshøgskolen om svingteknikk.

Siden 2011 har han hatt ansvaret for at strategien og filosofien i utøverutviklingen er basert både på faglig og praktisk kunnskap.

Robert Reid. Foto: NTB Scanpix

Alpinsporten har i veldig stor grad vært basert på det siste. Den praktiske kunnskapen er ofte riktig, men det er ikke alltid at synsingen stemmer med virkeligheten. Reid og kollegene hans har derfor jobbet hardt med å finne systemer som gjør at man kan måle ting så man faktisk kan vite.- Han bistår trenerne og utøverne i analyse og faglig dypdykk. Han har en vitenskapelig tilnærming og er en viktig del og en som utøverne stoler veldig på, sier sportssjef Claus Ryste.

Mange av våre lesere har fått med seg denne:

Jobber mye med luftmotstanden

På samme måte som resten i den norske troppen peker også Reid på laget og fellesskapet som det viktigste for suksessen.

Han mener kulturen og holdningene er unike. Amerikaneren sier det kun er den lille tiden fra start til mål at alpint er en individuell idrett. Ellers handler alt om laget. Det er den ekstremt høye arbeidsmoralen til stjerner som Svindal og Jansrud som bærer laget.

Det andre han peker på er at norsk alpinsport igjen har forstått viktigheten av det fysiske. Det var grunnlaget for suksessen som kom fra slutten av 1980-tallet, men kom kanskje litt i annen rekke en periode.

- Nå har vi brukt de fire siste årene på å ta det tilbake, sier Robert Reid.

Det neste han peker på er en bevisstgjøring av skiteknikk og taktikk. Spesielt har alle jobbet med en bevisstgjøring av hvor viktig luftmotstanden er.

- Dette er kanskje enda viktigere enn det vi har trodd tidligere. Vi bygger det på målinger som er utført og fysikkens lover.

Mer om lørdagens suverene seier:

Armer som bremser

Den viktigste variabelen som påvirker luftmotstanden (utenom hastigheten) er hvordan kroppen er posisjonert og hvor stor «front» man har mot luften.

- Utøveren må forstå hvor mye det egentlig koster å ha en arm ute i et halvt sekund, sier Reid.

Stikker man en arm ut av vinduet på en bil i fart, merker man luftmotstanden med en gang. Bremseeffekten dette har er mye vanskeligere å oppdage når en person står på ski.

Harde konkurrenter, men også samarbeidspartnere og gode venner. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

Spesielt i overgangen fra bratt terreng til et flatere parti er dette ekstra viktig, har forskerne funnet ut. En bevegelse med armen for å stabilisere — noe som en TV-seer knapt registerer - kan får store konsekvenser på resultatlisten.- Har du armen ute et halvsekund idet du kjører ut på en flate, og det så kommer et glidestrekk på noen hundre meter, så har du tapt noen tiendedeler, sier Reid.

I en idrett med små marginer kan det være forskjellen på første- og fjerdeplass. Derfor har det norske laget bevisstgjort seg på hvor viktig det er å ha så god balanse at man kan jobbe mest mulig kompakt med overkroppen.

Denne saken om vår langrennsdronning er populær:

Startvansker

Ved hjelp av et GPS-system for å måle hastighet og tid, har Reid og hans medhjelpere funnet ut at det tar mye lengre tid å utligne en hastighetsforskjell enn man tidligere har trodd.

De har sett at om en løper har mindre fart enn konkurrenten inn på en flate, beholdes sannsynligvis denne forskjellen over hele flaten.

Trippel norsk under fredagens super-G. Foto: ALESSANDRO GAROFALO

Dette har ført til en bevisstgjøring blant de norske løperne rundt hvor viktig det er å få en god start. Stake— og skøytetakene kan faktisk være det som avgjøre løpet.Om en konkurrent for eksempel oppnår en hastighet som er en halv meter pr. sekund raskere enn Aksel Lund Svindal, vil nordmannen ha lavere fart helt frem til rivalen gjør en feil som Svindal selv unngår. Dermed risikerer han å tape over en lengre periode enn man før har trodd.

- Selvsagt var det smårusk, men slik skal det være når man gir gass, sa Svindal til NTB etter lørdagens seier.

Konkurrentene setter nok pris på litt mer rusk hos både Svindal og Jansrud resten av sesongen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport.

Hør og abonnér via Itunes på telefonen din her , via desktop her , eller lytt med ett klikk her: